• 9

Direktorka srpskog vrtića traži ostavku gradonačelnika Vukovara

Slavka Lončar direktor vrtića "Vukovar 2" koji radi i na jeziku srpske nacionalne manjine, traži od gradonačelnika Željka Saba da zbog širenja nesigurnosti među decom i roditeljima da ostavku

  • 9

Jedina dvojezična tabla koja u Vukovaru nije problematična postavljena je još 1988. godine na zgradi vrtića "Vukovar 2" u kome se rad realizuje na jeziku srpske nacionalne manjine, a koji u tom gradu kolokvijalno zovu "srpski vrtić".
- Ovo nije srpski vrtić, ovo je vrtić gde se rad realizuje na jeziku srpske nacionalne manjine. Vrtić je registrovan 1998. godine po zakonima Republike Hrvatske sa dvojezičnim Statutom - objasnila je direktorka vrtića Slavka Lončar.

Ona je, reagujući na izjavu gradonačelnika Željka Saba kako niko ne postavlja pitanje oko dvojezične ploče postavljene na objektu srpskog vrtića još 1998, rekla da je poslednji put kad je prvi čovek Vukovara uperio prstom u tu ploču, vrtić osvanuo ispisan grafitima neprimerenog sadržaja.
- Sada on ponovno prstom upire u vrtić i širi nesigurnost među roditeljima i decom. Pozivam gradonačelnika da zbog mira u kući i nagomilanih problema podnese ostavku i otvori mogućnost Vukovaru da izađe iz prošlosti - rekla je Lončar.

Ona tvrdi da gradonačelnik konstantno stvara probleme vrtiću Vukovar 2 vezane uz finansiranje i uslovljavanja koja blokiraju i usporavaju ustanovu u njenom radu.
- Uz puno problema celi posao odradili smo tokom 1997. i 1998. Vrtić Vukovar 2 registrovan je 31. jula 1998. kada su postavljene i dvojezične ploče. Za osnivanje vrtića glasalo se i u Gradskom veću u kojem su tada sedeli predstavnici HDZ-a i SDSS-a. Vrtić "Vukovar 2" danas broji 164 dece - rekla je Lončar.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    @bogat...ovdje u Zagrebu je nema...Trebao si napisat cjelu Krlezinu (Hrvat je) izreku ; Boze sacuvaj nas od Srpskog junastva ( i dan danas imate Brankovice ) i Hevatske godspdstine...

  • Bogat

    @mia..,Gdje ti NE vidis mrznju? Definisi mrznju! Uporedi je sa njihovim ponasanjem. Oni bi zeleli biti neko, a cirilica ih podseca da su bili nesto drugo. To je trag o njima koji zele sakriti. U Hrvatskoj vise nema 250.000 Srba, koji su mogli svedociti, ko su bili pretci ovih "cistunaca". Srbi su i u vreme Savke i "hvatskog proljeca" bezali iz Hrvatske. Milosevica nije bilo nigde. Vi kao "kulturan" narod, dajte ono sto vasi imaju ovde, odvajkada. Ili je ipak tacna ona sentenca: Boze sacuvaj me ... i hrvatske kulture.

  • mia

    @srb..,Gdje ti vidis mrznju ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima