Petina domaćih proizvoda nije po standardu EU

Istraživanje pokazuje da se proizvođači prehrambenih proizvoda suočavaju s brojnim problemima i nedoumicama oko pravila o deklarisanju proizvoda

  • 3

Prema rezultatima istraživanja IHIS Naučno-tehnološkog parka Zemun, 66 odsto ispitanih prehrambenih proizvoda je u skladu s propisima Evropske unije (EU), dok 21 odsto proizvoda to nije, saopštili su danas iz ove institucije.

Na 10 odsto deklaracija se vidi da u Srbiji vrednost unosa vitamina i minerala nije u skladu s pravilima u EU, ali je u skladu sa srpskim propisima, dok preostalih tri odsto ukazuje da uvoznici hrane ne poštuju pravilnike o deklarisanju u Srbiji, ali su ti proizvodi u skladu sa EU propisima.

Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala s vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine.

Istraživanje pokazuje da se domaći proizvodjači prehrambenih proizvoda suočavaju s brojnim problemima i nedoumicama oko pravila o deklarisanju proizvoda, zbog čega ne mogu na pravi način da se pozicioniraju na tržištu Srbije ali ni na stranim tržištima.

Ovo istraživanje je urađeno na uzorku od više od 2.500 prehrambenih proizvoda podeljenih u devet kategorija i to: ulja i margarini, hleb i peciva, žita za doručak, slatki i slani konditori, bezalkoholna pića, suplementi, mlečni proizvodi i specijalni proizvodi (proizvodi namenjeni potrošačima s posebnim načinom ishrane).

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA