SRAMOTA: Otkud kompaniji pravo da vam na konkursu postavlja lična pitanja?

"Ko je osoba kojoj se divite, kada ste bili najsrećniji i najtužniji, da li imate svoju radnu sobu i da li je vaš bračni drug zaposlen", samo su neka od neukusnih pitanja koja se sve češće postavljaju u upitnicima na konkursima za posao

  • 13

Sudeći po sastavu upitnika na konkursima za posao koji se mahom objavljuju na Internetu, u poslednje vreme nije više jedini problem kako naći pravo zaposlenje.

Prava muka nezaposlenih postalo je i kako adekvatno da se odgovori na pitanja koja na konkursu postavi potencijalni poslodavac.

Tako su prilično izrevoltirani građani na Tviteru poveli raspravu o konkursu objavljenom na sajtu Yellow Pages u kojem se, između ostalog, od kandidata traži da odgovore na pitanja: Ko je osoba kojoj se divite, kad ste bili najsrećniji/najtužniji, da li imate svoju radnu sobu i da li je vaš bračni drug zaposlen?

Foto: Twitter /Rodoljub Sabic

U tviterašku raspravu uključio se i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji često s građanima komunicira preko ove društvene mreže.

Pisanje građana kako se poslodavac u oglasu "iživljava" Šabić je prokomentarisao:

- Naložio sam pokretanje postupka nadzora. Treba da znate, poverenik (kod nas) nema ovlašćenja da kazni - dodajući i da svi učesnici rasprave mogu da skoknu do sajta poverenik.rs, koji staje na put zloupotrebama i iživljavanjima ovoga tipa.

Ekipa Telegrafa "pročešljala" je onlajn konkurse i naišla na još nekoliko problematičnih upitnika, među kojima se svakako izdvaja onaj jednog modnog studija u kojem se od kandidata traži da odgovori na pitanja: Koje ste nacionalnosti, koja vam je stranačka pripadnost i da li verujete u boga?

Ostaje nam samo da se zapitamo ima li tačnog odgovora na ova pitanja, i ako ima, koji su?

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marra

    10. septembar 2013 | 21:47

    Mene su pitali da li imam decka i da li uskoro planiram da se udam i da radjam...Sve mi je bilo jasno...

  • Datch

    11. septembar 2013 | 00:42

    Vidis, zivim na zapadu, preciznije u USA I ovakva pitanja niko ne sme da vam postavi. Cak ne sme da vas pitaju za sliku I godiste zbog diskriminacije.

  • Aleksandar stojanovic

    10. septembar 2013 | 20:58

    Imali i ono kada ste zadnj put jeli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA