RODITELJI NESTALIH BEBA: Građani, navijači i patriote potpišite peticiju za novi zakon!

- Ovaj kriminal može da zaustavi samo Zakon o ukradenim bebama kojim će biti predviđena i DNK identifikacija preminule novorođenčadi - tvrdi predsednik Udruženja "Roditelji nestalih beba" Vladimir Čičarević

  • 17

U okviru kampanje “Da se više nikada nijedna beba ne ukrade”, članovi Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije" obratili su se prvi put javnosti u "Medija centru" sa zahtevom da se što pre donese Zakon o ukradenim bebama kako bi se stalo na put bebi-trafikingu u Srbiji.

- Ovaj kriminal može da zaustavi samo novi Zakon o ukradenim bebama, kojim će, između ostalog, biti predviđena i DNK identifikacija preminule novorođenčadi - poručio je predsednik udruženja Vladimir Čičarević.

Da bi se taj zakon doneo, neophodno je sakupiti 30.000 potpisa, koji će se u narednom periodu sakupljati na nekoliko lokacija širom grada. Iz Udruženja kažu da će na vreme najaviti na kojim mestima će biti postavljeni punktovi i pozivaju sve građane da dođu i potpišu ovu peticiju.

- Pozivamo i sve patriotske organizacije, navijačke grupe, da taj dan dođu bez obeležja, da pokažu solidarnost, da pokažu da možemo da budemo jači od njih i da se više nikada nijedna beba ne ukrade - rekao je Čičarević.

On javno pozivao Ministarstvo zdravlja da u narednih 48 sati sprovede “hitno donošenje akta o postupanju prema mrtvim novorođenčadima".

Ovaj akt trebalo bi da zabrani isporučivanje JKP pogrebne usluge bez specijalnih odobrenja, identifikaciju mrtvog novorođenčeta i posteljice i obaveznu analizu DNK oba roditelja kako bi se potvrdilo očinstvo ili majčinstvo.

Konferenciju, ali i potpisivanje peticije koja će omogućiti ulazak predloga Zakona podržale su brojne ličnosti iz javnog života, kao i građani koje je uznemirilo to što decenijama niko ne reaguje na zastrašujuće podatke prema kojima se svakog meseca u Srbiji ukrade 20 novorođenčadi!

Čičarević je podestio i da nikada nije doneta nijedna presuda o krađi beba! Kao i da "je vreme da svi dokumenti, lažni i podmetnuti uđu u proceduru i da se vidi lice čoveka koji je krao bebe".

Ministarstvo zdravlja pojačalo je unutrašnji i spoljni nadzor u porodilištima, zbog iznetih sumnji za eventualnu krađu beba, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

- Planiramo da od stručnih komisija dobijemo sugestiju šta na stručnom planu, popraviti, urediti i uraditi - istakla je ministarka zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Реалан

    11. septembar 2013 | 14:37

    Ајмо сви сложно не кошта ништа осим минут времена и да се једном стане на путу отимању беба.Брат Булат је увек ту где треба :)

  • Jex

    11. septembar 2013 | 15:15

    Svi cemo potpisati, skupice se ti potpisi za par sati!! Svaki covek ce drage volje dati svoj glas za ovako nesto. Svaki osim onih cije su ruke uprljane ovim zlocinima. Samo da taj zakon bude i u praksi ostvaren!

  • Aleksandar

    11. septembar 2013 | 14:32

    Daj Boze da ovo zazivi ali naravno u pravom smislu reci,da ne bude samo doneli smo zakon i to je to kao sto je i inace slucaj u Srbiji sto se tice svakojakih nekih zakona,niti se ko hapsi,niti se ko osudjuje,te nema dokaza,te ovo te ono bla bla truc truc...nego da pocne da se odlucno i bez presedana primenjuje na svakoga i da svako ma kako i koliko bio umesan plati svoje greske.znam da iako stanu pred lice pravde svi oni odgovorni bilo direktno ili indirektno treba da snose naj naj naj stroze kazne,svim tim krivcima mozemo sada uraditi ne znam ni ja sta sve..ali vreme radosti i zadovoljstva koje su roditelji te dece izgubili nikada nece biti vraceno na veliku zalst.s toga se nadam i radujem da ce ovakav zakon zaista u istini zaziveti ako nista drugo bar da se ovakvi a ni slicni zlocini vise nilad ne ponove nikom.peticiju cu naravno potpisati sa zadovoljstvom!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA