TUŽILAŠTVO: Da li je Aćif-efendija mrtav?

Zahtev za rehabilitaciju Aćif-efendije podnelo je Bošnjačko nacionalno veće nakon što je prethodno prekinut proces obustavljen u novembru 2012. godine

  • 23

U procesu rehabilitacije Aćif-efendije Tužilaštvo je predložilo da se reši prethodno pravno pitanje, odnosno utvrđivanje činjenice da je on mrtav.

Punomoćnik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), u tehničkom mandatu, Emir Fetahović se protivio ovom predlogu jer je, kako kaže, smrt Aćif-efendije opšte poznata činjenica, preneli su novopazarski mediji. Ostaje, dakle, da Viši sud donese odluku o ovim predlozima. Zahtev za rehabilitaciju Aćif-efendije podnelo je BNV, nakon što je prethodno prekinut proces obustavljen, u novembru 2012. godine.

Predsednik Višeg suda u Novom Pazaru Miroljub Vujović je tada rekao da je BNV 3. septembra prošle godine povuklo zahtev za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koji su pokrenuli 2006. godine.

Međutim, predsednik BNV Esad Džudžević negirao je tvrdnje sudije, navodeći da oni samo nisu obnovili postupak na osnovu novog Zakona o rehabilitaciji, koji je donet oktobra 2011. godine.

Novi postupak za rehabilitaciju pokrenut je nakon što je bez dozvole na jednoj od zgrada u Novom Pazaru, gde je nekada bila njegova kuća, postavljena ploča sa likom Aćif-efendije. Ploču su postavili Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj.

Prvo ročište održano je juče. Inače, uloga Aćif-efendije, jednog od vođa tadašnje partije Džemijet i narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata, u javnosti se ocenjuje dijametralno različitim stavovima. Dok je za neke on organizator odbrane Novog Pazara, kojom je više puta sprečen pokolj muslimana od četničkih jedinica, za druge je kolaboracionista i narodni neprijatelj koji je 1945. osuđen i streljan.

Hadžiahmetović je dobio i visoko nacističko odlikovanje, a istoričari ga označavaju i kao odgovornog za ratne zločine nad Srbima. Polovinom jula ove godine čelnici četiri nevladine organizacije u Novom Pazaru uputili su protestno pismo Višem sudu zbog, kako su naveli, rehabilitacije čoveka koji je cvećem dočekao Nemce u tom gradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draža Mihajlovića

    10. septembar 2013 | 18:16

    Istorija je puna nelogičnosti posebno na našim prostorima. Zato što su različiti ljudi ratovali za različite ideale i ciljeve. Ako je čovek tada u tim uslovima spasio nekog od smrti onda je ok da ga neko zapamti na neki način. To važi za sve delove Srbije i za sve opcije koje su postojale. To je jedno i to je ok. Drugo je da neko koristi pomenute stvari za stvaranje nestabilnosti u državi, svađu među ljudima i stvaranje zle krvi. Ma gde i bilo gde u državi. Takvima bi sudio odma bez razmišljanja. Krajnje vreme je da se ljudima po zakonu daju sva prava koje zakon daje bili oni ove ili one nacionalnosti. I krajnje vreme je da država zaoštri do krajnjih mera zakone za one koji hoće da destabilizuju državu. Dakle ako nema zakonskih prepreka ja sam zato da se tom čoveku oda počast ako je nekog spasio. A da li je nekog i ubijao to neznam. Bilo bi dobro da objavite realan tekst o tom čoveku da saznamo nešto više. Pozdrav dobrim ljudima u Pazaru.

  • kuca70

    10. septembar 2013 | 18:04

    naseru preterano seres smesta da si prestao sa tim sranjem

  • niko

    10. septembar 2013 | 19:16

    Svi ste vi Srbi bili kakvi iliri kukavče , samo možete biti poturice i ništa više

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA