Norveška dobija novu vladu, Erna Solberg premijerka

Zajedno sa koalicionim partnerima iz još tri stranke, desnica je praktično obezbedila 96 od 169 poslaničkih mesta, pa Solbergova ne bi trebalo da ima poteškoće u dobijanju podrške za svoju vladajuću većinu

  • 2

Erna Solberg (52), lider norveških konzervativaca, biće mandatar za formiranje nove vlade nakon što je njena partija, prema još nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, osvojila oko 27 odsto glasova.

Zajedno sa koalicionim partnerima iz još tri stranke, desnica je praktično obezbedila 96 od 169 poslaničkih mesta, pa Solbergova ne bi trebalo da ima poteškoće u dobijanju podrške za svoju vladajuću većinu.

Dosadašnji premijer i lider laburista Jens Stoltenberg, koji je na funkciji predsednika vlade proveo poslednjih osam godina, priznao je izborni poraz, dok je Solbergova ocenila da je reč o “istorijskoj izbornoj pobedi desničarskih partija”.

- Mi ćemo dati ovoj zemlji novu vladu - izjavila je Solbergova nakon objave nezvaničnih rezultata izbora.

Norveška javnost ipak je rezervisana prema ulasku Napredne stranke u vladu, jer ova partija nosi epitet antiemigrantske, što bi potencijalno mogao da bude problem za demohrišćane i liberale da uđu u vladu i spekuliše se da bi oni mogli da ostanu izvan nje, ali da joj pruže parlamentarnu podršku.

Erna Solberg ili “čelična Erna”  je nesporni pobednik izbora, čime su ispunjena predizborna predviđanja prema kojim je njena partija imala najviše šansi za uspeh.

Solbergova je zaslužna za reformu Konzervativne partije koju je lišila ideološke retorike i podigla joj popularnost u zapadnoj Norveškoj, gde se nalazi centar industrijske proizvodnje uz obećanje da će smanjiti troškove proizvodnje.

Prema predizbornim obećanjima, nova vlada bi trebalo da bude izuzetno posvećena obrazovanju i unapređenju naučnog sektora, investiranju u infrastrukturu i reformi u zdravstvu.

Političku karijeru Erna Solberg započela je 1979. godine u gradskoj vladi u rodnom Bergenu, a 1989. godine je izabrana u nacionalni parlament, gde je uskoro dobila zadatak da kao član komisije učestvuje u reformi vojske po okončanju Hladnog rata.

Epitet “čelična” zaslužila je tokom ministarskog mandata od 2001. do 2005. godine kada se istakla nepopustljivom politikom prema emigrantima.

Erna Solberg biće tek druga žena premijer u istoriji Norveške, dok će njena vlada biti prva iz redova desnice još od 1990. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA