OTIMAČINA U CG: Srpska imovina ide u bescenje

Srpskim nekretninama u Crnoj Gori, na najekskluzivnijim lokacijama, uz obalu, preti sumnjiva privatizacija, ili će zbog visokih poreza biti prodane ispod cene

  • 18

Imovini enormne vrednosti koju srpska preduzeća i država imaju na crnogorskom primorju preti sumnjiva privatizacija. Na prodaju će ih naterati zakon po kom moraju da, usred ekonomske krize, kada retko ko u svetu ulaže u luksuzne hotele, investiraju. u suprotnom, biće im razrezan 15 do 20 puta veći porez nego što je sada!

Tako je, recimo, na mestu hotela „Park" u Budvi, koji pripada EPS-u, planiran sedmospratni hotel sa 800 ležaja, i bogatim pratećim sadržajima koji će hotelu doneti četiri plus ili pet zvezdica. Ceo kompleks imao bi 90.000 kvadrata.

Pošto je nerealno očekivati da će EPS naći pare za takvo zdanje, a teško da će imati novca da plati nove poreze, za očekivati je da će biti primoran da proda, kako kažu u Sindikatu EPS, najvredniju lokaciju na celom Jadranu. I to u nepovoljnom trenutku i za male pare. „Park" je sagrađen na 25.000 kvadrata pre pet decenija, ima 300 kreveta i kategorisan je sa dve zvezdice.

Nešto dalje, u naselju Podkošljun, u vlasništvu iste firme je i 16 vila na 15.000 kvadratnih metara. Svi objekti imaju oko 1.000 ležaja. Nekretnine srpskih preduzeća ukupno imaju blizu 6.000 kreveta i prostiru se na najatraktivnijim lokacijama između Igala i Sutomora.

U PK Srbije u Crnoj Gori napominju da su na izuzetnim lokacijama i hotel „Šumadija" u Bečićima, u sastavu „Rekreatursa", koji dugo vodi sudski spor sa „Monteputom", zatim, hotel „Beograd" u Bečićima, u vlasništvu MUP Srbije (planirana gradnja hotela sa četiri zvezdice), pa „Vrmac" u Prčnju, kao deo Instituta za rehabilitaciju Beograd, ali i HTP „Mimoza" u Tivtu (tri hotela), vlasništvo porodice Nicović - D. O. O. „Gorska".

Država Srbija ima 26 odsto vlasništva u Institutu „Dr Simo Milošević" u Igalu. Kompleks „Ineks zlatna obala" u Sutomoru od 38.000 kvadrata nedavno je prodat za 11,7 miliona evra.

- Srbija ima u vlasništvu ili suvlasništvu izuzetno značajne turističke kapacitete - kaže, za „Novosti", direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori Radivoje Rašović. - Ali, ti hoteli, iako solidno rade, ne daju ni izbliza efekte koji se, s obzirom na atraktivnost lokacija, očekuju. Zato smo pokrenuli s državnim organima Crne Gore i Srbije rešavanja ovog problema-

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdja

    11. septembar 2013 | 00:15

    Aaas...pa zato milo vice da su nam odnosi u uzlaznoj liniji.....da im ne diramo imovinu u Srbiji, 'studente' koji sr ne tretiraju kao stranci za razliku od nasih u CG, pare za ambasadu cg sto nam duguju....pa dokle vise drzavo Srbijo da te ponizava neko poput cg (saka jada, puna kriminala)

  • tamo neki

    11. septembar 2013 | 00:07

    Tipican crno- siptarski cinizam.

  • Клисура

    11. septembar 2013 | 00:45

    Па шта да се очекује друго осим подмуклисти и похлепе црногорске политике! Да се ја питам саградио бих зид дуж целе границе, да птица не може да прелети, па нек поцркају у оном змијарнику доле,,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA