KAO U VENECIJI: Šabac pod karnevalskim maskama (FOTO)

Članice šabačkog Udruženja paraplegičara postale su majstori za izradu venecijanskih maski otkako Šabac u okviru čuvene "Čivijade" organizuje i karneval

  • 0

Sve je počelo pre četiri godine, kada je i Šabac postao domaćin karnevlskim trupama. A nema karnevala bez maski. Čuvene venecijanske maske počele su da prave i žene iz Udruženja paraplegičara. Napravile su do sada više od 200 maski, koje su sve unikatne i krase domove i holove mnogih firmi, kao i salu za venčanje u Smedervskoj Palanci.

Maske "made in" Šabac stigle su čak i u Japan, kao poklon visokoj delegaciji koja je boravila u ovom gradu. Gosti su bili oduševljeni unikatnim darom. Poslanici republičke skupštine pre dve godine imali su priliku da vide ove maske na izložbi u skupštinskom holu .

- Kada dobijemo od gipsa izlivenu masku, najpre je dobro išmirglamo i pripremimo za rad. Krećemo onda sa bojenjem i ukrašavanjem. Ranije je svaka od nas radila posebno jednu masku, a sada je uradimo, da tako kažem, kolektivno. Predlažemo kako bi trebalo da izgleda. Jedna je boji, druga ukrašava, secka krpice, satenske trake, til. Onda stavljamo perje ili konac, već u zavisnosti od ideje koja nam padne na pamet. Za jednu masku potrebno je oko četiri dana da se uradi i zablista u ramu koji se specijalno bira - objašnjava nam Milena Pantelić tajnu izrade venecijanskih maski.

Pečat svakoj od maski daje, kako kažu, osnovna poruka koju nosi, a to je tajnovitost i mistika. Ove žene koje su vezane za invalidska kolica jednom nedeljno se sastaju u prostorijama udruženja. Trenutno rade ruže od krep papira, koje će biti podeljene gostima za veliki karneval koji se organizuje u subotu u okviru čuvene šabačke "Čivijade".

- Svaka ruža od krep papira je potpuno različita, jer svaka od nas joj daje svoj pečat, kroz kombinaciju boja, raspored latica. Užurbano radimo da završimo sve do subote. Biće to naš doprinos karnevalskom danu – kaže nam Draga Dunđerski.

Vešte ruke paraplegičarki izradile su i druge predmete koje je od njih naručila Turistička organizacija Šapca. One kažu da su u svaki predmet utkale deo sebe.

- Druženje i pravljenje ovih predmeta znači nam, bez preterivanja - život. Ovde se relaksiramo, odmorimo, a bogami ponekad i umorimo, što nam ne pada teško. Uvek popričamo i o problemima koje imamo, kako da ih prevaziđemo. Sve radimo iz velike ljubavi, bez neke zarade. Kada nešto prodamo, to iskoristimo da kupimo materijal da uvek nešto novo uradimo - kaže nam Draga.

Sa njima je često, iako nije član udruženja, i Slavica Janković, koja im je veliki izvor pozitivne energije i predlagač mnogih ideja koje nesebično deli sa njima. Od 50 članova udruženja, 15 su žene. Nažalost, kubure s novcem kojeg nemaju dovoljno za prevoz, pa ne mogu sve da dođu na nedeljno okupljanje, jer ne žive u Šapcu.

(M. E.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA