BIH: Zloupotreba dece za promociju popisa? (VIDEO)

U kampanji pod nazivom "Osvešćivanje našeg naroda", dve devojčice i dečak su istruisani da kažu: "Ma kakvi Bosanci, mi smo Bošnjaci" i ističu da im je nacionalnost bošnjačka, jezik bosanski, a vera islamska

  • 9

Omladinski kulturni centar iz Gradačca grubo je prekršio prava dece, jer ih je iskoristio u propagandnom filmu o tome kako Bošnjaci treba da se izjašnjavaju na predstojećem popisu stanovništva, upozorili su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Kako pišu "Nezavisne novine", društvene mreže preplavilo je nekoliko video-snimaka tog centra u kojem su maloletna deca iskorišćena za širenje verskih i nacionalnih poruka koje ne odgovaraju njihovom uzrastu i mogućnostima da shvate pravo značenje poruka koje šalju.

U kampanji pod nazivom "Osvešćivanje našeg naroda", dve devojčice i dečak su istruisani da kažu: "Ma kakvi Bosanci, mi smo Bošnjaci" i ističu da im je nacionalnost bošnjačka, jezik bosanski, a vera islamska.

U jednom od videa pod nazivom "Popis stanovništva 2013" troje dece, dve sestre i brat, sede za stolom i "piju kafu". Kad sestre pitaju brata zašto je ljut, dečak ljutito odgovara:

- On će meni: "Ti si Bosanac"! Ja sam Bošnjak!

Kad ga pitaju: "O čemu ti, brato", on im odgovara:

- Kako o čemu, o popisu stanovništva!

U objašnjenju uz spotove, od kojih je jedan pod nazivom "Budi Bošnjak da ne bi bio ostali", navedeno je da je svaki Bošnjak koji je "Alahovom voljom promašen granatom i metkom četnika s brda dobio obavezu da se izjasni kao Bošnjak".

Pomoćnik ombudsmana za ljudska prava BiH i šef Odeljenja za prava dece Aleksandra MarinDiklić ističe da institucija osuđuje ovaj očigledan primer zloupotrebe dece u propagandne svrhe.

- Naravno da deca imaju pravo na svoj stav i mišljenje i to jesu prava dece, ali ovo je zloupotreba dece jer su ona instruisana da pošalju određene političke poruke. Čak i ako su to roditelji uradili, onda treba da budu svesni da su prekršili prava te dece i mi pozivamo institucije da reaguju - istakla je Marin Diklićeva.

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević ističe da je ovo očigledan primer zloupotrebe dece u političke svrhe da šalju poruke koje ne odgovaraju njihovom uzrastu.

- Naš prostor je užasno zagađen ovakvim i sličnim porukama i zaista bi organizacije koje se bave pravom dece trebalo da reaguju i zaštite decu od ovakvih primera zloupotrebe dece - istakao je on.

Jedan od urednika portala OKC Gradačac Nisad Drndić ističe da u spotu ne vidi ništa sporno.

- Ovo je produkt inicijative oca koji je sa svojom decom to snimio. On je vođa našeg multimedijalnog sektora i došao je na ideju da napravi taj film i stavi na naš portal. Ovim nismo hteli da uvredimo ni Bosance, ni Bošnjake, ni muslimane, a kamoli nebošnjake. Naše udruženje promoviše samo pozitivne vrednosti i nikad nismo zloupotreblavali decu niti bilo koga drugoga - naveo je Drndić.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mehmed

    11. septembar 2013 | 14:00

    Mi smo Bosnjaci kako u Sandzku tako i u Bosni. I tu je tacka , gotovo je sa cetnickim lazima i podvaljivanjima o brastvu i jedinstvu mi smo braca sami sebi dovoljni i vi nam vise netrebate jer ste otvoreni neprijatelji dace bog da se jos jednom zakuha i da resimo sve za sva vremena

  • SRBIJA

    11. septembar 2013 | 15:23

    Koliko sam bolestina samo u poslednjih nekoliko dana procitala o ovim muslimanima to je strasno...

  • Salih

    11. septembar 2013 | 14:16

    Bošnjaci nego sta! Stop Cerništvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA