Trećina svetske hrane završi u smeću

Direktan trošak bačene hrane godišnje iznosi 750 milijardi dolara. U bogatim zemljama kao i u Latinskoj Americi 80 odsto bačene hrane predstavljaju meso i mesne prerađevine

  • 4

U svetu svake godine trećina proizvedene hrane čak 1,6 milijardi tona ostaje neiskorišćena, navodi se u izveštaju Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu.

- Emisija ugljen dioksida od neiskorišćenih prehrambenih proizvoda procenjuje se da na godišnjem nivou iznosi oko 3,3 milijarde tone, što je skoro polovina emitovanog gasa sa efektom staklene bašte koju godišnje proizvedu Kina i SAD - navodi se u izveštaju objavljenom u listu "Mond".

Za proizvodnju neiskorišćene hrane na godišnjem nivou potroši se 250 kilometara kubnih vodenih resursa i zauzme se 1,4 milijardi hektara zemljišta.

Direktan trošak od bačene hrane na globalnom godišnjem nivo iznosi 750 milijardi dolara.

U izveštaju se navodi da se 54 odsto neiskorišćene hrane odbaci još u fazama pripreme, berbe i skladištenja. Ostatak se baci tokom pripremanja, distribucije i potrošnje. U razvijenim zemljama najviše se hrane baci tokom potrošnje.

U bogatim zemljama kao i u Latinskoj Americi 80 odsto bačene hrane predstavljaju meso i mesne prerađevine za čiju proizvodnju se uzalud uzurpiraju velike površine zemljišta i oslobadi ogromna količina ugljen dioksida.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    11. septembar 2013 | 18:59

    To je stvarno bruka za ovaj svet. Toliko ljudi gladuje...

  • Lepotan

    11. septembar 2013 | 19:46

    Sve dok ima hleba po kontejnerima,nije skup!

  • Bojan

    13. septembar 2013 | 14:53

    Bitno je da kod nas u srbiji se trecina smeca pojede a mozda i vise. Unistismo fabrike za reciklazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA