• 1

Smanjen spoljni dug za 650,9 miliona evra

- Smanjenje spoljnog duga Srbije rezultat je, pre svega, razduživanja prevremenom otplatom polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca, daljeg razduživanja banaka, a u izvesnoj meri i razduživanja preduzeća - naveli su u NBS

  • 1

Spoljni dug Srbije je u drugom tromesečju smanjen za 650,9 miliona evra i na kraju juna je iznosio 26,1 milijardu evra, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
Narodna banka navodi da se Srbija udaljava od rizične granice solventnosti i likvidnosti.

Posebno su poboljšani indikatori stanja i otplate duga u odnosu na izvoz robe i usluga, zahvaljujući znatnom povećanju izvoza, navedeno je u izveštaju objavljenom na sajtu NBS.
Međutim, obim sredstava potrebnih za finansiranje budžetskog deficita i dospelih kreditnih obaveza i dalje je visok.
Smanjenje spoljnog duga Srbije rezultat je pre svega razduživanja prevremenom otplatom polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca, daljeg razduživanja banaka, a u izvesnoj meri i razduživanja preduzeća, ukazuje NBS.
Prevremena otplata duga države glavni je razlog što je i javni dug Srbije u drugom tromesečju, za razliku od prethodnih, smanjen za 485,0 miliona evra, na 18,9 milijardi evra.
(Telegraf.rs/ Fonet)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima