• 1

Smanjen spoljni dug za 650,9 miliona evra

- Smanjenje spoljnog duga Srbije rezultat je, pre svega, razduživanja prevremenom otplatom polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca, daljeg razduživanja banaka, a u izvesnoj meri i razduživanja preduzeća - naveli su u NBS

  • 1

Spoljni dug Srbije je u drugom tromesečju smanjen za 650,9 miliona evra i na kraju juna je iznosio 26,1 milijardu evra, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
Narodna banka navodi da se Srbija udaljava od rizične granice solventnosti i likvidnosti.

Posebno su poboljšani indikatori stanja i otplate duga u odnosu na izvoz robe i usluga, zahvaljujući znatnom povećanju izvoza, navedeno je u izveštaju objavljenom na sajtu NBS.
Međutim, obim sredstava potrebnih za finansiranje budžetskog deficita i dospelih kreditnih obaveza i dalje je visok.
Smanjenje spoljnog duga Srbije rezultat je pre svega razduživanja prevremenom otplatom polovine duga prema Londonskom klubu poverilaca, daljeg razduživanja banaka, a u izvesnoj meri i razduživanja preduzeća, ukazuje NBS.
Prevremena otplata duga države glavni je razlog što je i javni dug Srbije u drugom tromesečju, za razliku od prethodnih, smanjen za 485,0 miliona evra, na 18,9 milijardi evra.
(Telegraf.rs/ Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima