• 20

Šta Putin poručuje Amerikancima o Siriji

- Postoje velike i postoje male države, bogate i siromašne, one sa dugom tradicijom demokratije i one koje tek pronalaze put ka demokratiji. Svi smo različiti, (ali)... ne smemo da zaboravimo da nas je Bog sve stvorio jednakima - poručio je ruski predsednik u autorskom tekstu u "Njujork tajmsu"

  • 20

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da bi vojna intervencija Sjedinjneih Američkih Država u Siriji mogla da izazove širenje sukoba izvan granica te zemlje, istakavši da sirijski pobunjenici stoje iza napada izvršenog hemijskim oružjem koji je imao za cilj da izazavove pretnju SAD vojnom intervencijom protiv režima sirijskog predsendika Bašara el Asada.
U autorskom tekstu u "Njujork tajmsu", Putin je naveo da su pobunjenici izveli napad na Gutu 21. avgusta kako bi izazvali pokretanje vojne intervencije u svoju korist.

- Nema sumnje da je bojni otrov upotrebljen u Siriji, ali sve ukazuje na to da ga nije upotrebila sirijska vojska, već opozicione snage da bi izazvale intervenciju moćnih stranih pokrovitelja.

 
Predsednik Rusije je istovremeno upozorio da bi eventualni američki vojni napad na Siriju, koji bi se dogodio bez odobrenja Ujedinjenih nacija, potkopao uticaj svetske organizacije i sa sobom doneo rizik izbijanja šireg regionalnog sukoba.
- Potencijalni napad SAD protiv Sirije, uprkos protivljenju mnogih država i velikih političkih i verskih lidera, uključujući papu, imao bi za rezultat još veći broj nevinih žrtava i eskalaciju potencijalnog širenja sukoba izvan sirijskih granica - napisao je Putin, i dodao:
- Moramo da prestanemo da koristimo jezik sile.
Putin je naveo da je alarmantno to što je vojna intervencija u drugim državama postala "uobičajena" stvar za SAD:
- Da li je to dugoročni interes Amerike? Sumnjam. Milioni (ljudi) širom sveta sve više vide Ameriku kao model demokratije, ali koja se oslanja isključivo na primenu brutalne sile, učvršćujući koaliciju pod sloganom: ''Ili ste sa nama ili ste protiv nas".

Predsednik Rusije je, takođe, odbacio tvrdnje američkog predsednika Baraka Obame o "američkoj izuzetnosti" ocenivši izuzetno opasnim ohrabrivanje ljudi da misle za sebe da su posebni.
- Postoje velike i postoje male države, bogate i siromašne, one sa dugom tradicijom demokratije i one koje tek pronalaze put ka demokratiji. Svi smo različiti, (ali)... ne smemo da zaboravimo da nas je Bog sve stvorio jednakima - poručio je ruski predsednik.
Kompletan tekst Vladimira Putina u "Njujork tajmsu" pročitajte OVDE.
(Telegraf.rs / Tanjug, nytimes.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr. dare

    Samo me interesuje koji kreteni bombarduju ovolikim minusima? Spalim im ga majci.

  • русија

    ЖИВИО ПУТИН

  • Srdjan D.N.

    Dobice nobelovac nocne more mada se primecuje da ih vec ima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima