Nadležni ne saopštavaju uzrok masovnog trovanja

Iako je danas trebalo da saopšte uzrok trovanja 220 dece i 90 odraslih u Smederevu, u Zavodu za javno zdravlje izdali su samo saopštenje sa manje bitnim podacima

  • 7

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu danas je trebalo da saopšti uzrok masovnog trovanja do kojeg je došlo u Smederevu 10. i 11. septembra. Međutim, od njih je usledilo samo saopštenje u kojem se masovno trovanje i njegov uzročnik ne spominju, već se samo navodi broj pacijenata koji se javio lekarima zbog stomačnih tegoba.

"U školskom dispanzeru Doma zdravlja u Smederevu registrovano je 145 pacijenata sa simptomima bolesti organa za varenje – mučnina, dijareja i povraćanje. S obzirom na to da su dobijali različite dijagnoze, kako zarazne, tako i nezarazne prirode, detaljan izveštaj o broju osoba sa dijagnozom crevne zarazne bolesti biće dostupan u narednim danima", navodi se u ovom saopštenju.

Prema podacima smederevske Opšte bolnice, u ponedeljak i utorak lekarsku pomoć potražilo je oko 310 pacijenata, od kojih 220 dece i 90 odraslih. Zajedničko za većinu bilo je da su, tokom manifestacije "Smederevska jesen", jeli pljeskavice na štandovima brze hrane.

Čim se saznalo za ovaj slučaj, gradski čelnici u Smederevu tvrdili su da su mediji sve preuveličali, da nema reči o masovnom trovanju i da su hranu na štandovima inspekcije na vreme kontrolisale.

S druge strane, lekari su izjavljivali da su pacijenti tokom dva dana neprestano pristizali, ležali po klupama i povraćali po hodnicima. Svi oni imali su klasične simptome trovanja: mučninu, dehidraciju, povraćanje i dijareju.

Međutim, pitanje je da li će se i kada saznati šta im je izazvalo navedene tegobe i da li se radi o određenoj vrsti hrane. Još veće je pitanje da li će krivci za ovo trovanje biti otkriveni i pozvani na odgovornost, zajedno sa nadležnima koji su imali obavezu da ih kontrolišu.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pokojni Toza

    12. septembar 2013 | 12:39

    A oni koji nisu jeli... pitajte Jasnu sta je s vodom..

  • Namcor

    12. septembar 2013 | 12:37

    Kompletna gradska vlast da se smeni!

  • lisac

    12. septembar 2013 | 14:06

    Ja sam licno odveo dete u bolnicu sa istim simptomima kao i druga bolesna deca,jeo je pljeskavicu,bolnica je bila prepuna,i onda kazu novinari su preuvelicali,nije bilo masovnog trovanja,pa sta hoce da kazu da su deca lagala!!nego je njima frka jer neko mora da odgovara zbog velikog propusta.a gradonacelnica morace da odgovara za jos dosta malverzacija,koliko je plaćeno zvezdama granda i ostalim pevačima da dodju i to sva 4 vikenda u mesecu.a nije imala para da kupe knjige odličnim učenicima na kraju godine.steta sto kod nas nema smrtna kazna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA