• 15

BIH: Zajednički pravopis napisali bez Srba

Autori priručnika bosansko-hrvatsko-srpskog jezika s osnovima gramatike su Hadžem Hajdarević i Aida Kršo, koja kaže da je od predstavnika hrvatske javnosti u izradi udžbenika učestvovao profesor Josip Baotić, dok od predstavnika Srba "nisu uspeli nikog da angažuju"

  • 15

U pravopisnom priručniku bosansko-hrvatsko-srpskog jezika s osnovima gramatike nijedan predstavnik srpske stručne javnosti nije učestvovao, pišu "Nezavisne novine".
Autori priručnika su Hadžem Hajdarević i Aida Kršo, koja kaže da je od predstavnika hrvatske javnosti u izradi udžbenika učestvovao profesor Josip Baotić, dok od predstavnika Srba "nisu uspeli nikog da angažuju".

Hajdarević kaže da su on i Aida Kršo nominalni autori priručnika, a na pitanje ko tu čini predstavnike druga dva jezika, odgovara da je mišljenja da se na prostoru BiH govori isti jezik, samo se različito imenuje.
- Jezik se zove onako kako govornik kaže. Bošnjak će reći bosanski, Hrvat hrvatski, a Srbin srpski - objašnjava Hajdarević.

Zorica Nikitović, profesor na banjalučkom Filološkom fakultetu, kaže da je kontradiktorno što je uopšte izrađivan pravopisni priručnik sa "navodna tri jezika".
Priručnik će, inače, danas biti promovisan u prostorijama Akademije nauka i umetnosti BiH u Sarajevu, a osim što ga Srbi nisu "krojili", neće učestvovati ni u njegovoj promociji. U Ministarstvu prosvete i kulture RS rekli su da uopšte nisu ni pozvani na promociju.
Izdavači ovog udžbenika, pored "BH mosta", još su i sarajevski Institut za jezik i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a prvi tiraž je 5.000 primeraka.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    @made in sa.. Sabane mutavi, cudi me da si uopste pismen! ili babo pise za tebe? Navedi neke cinjenice iz te navodne "historije" da je imas danas bi govorio turskim jezikom sabane nijedan

  • ZokaSlovenac

    @made in raska: Hahaha, odavno nisam cuo vece gluposti!! Pa bosanci su Srbi, koji su prešli u Islam za vreme turaka,da si spase glavu.Srpski narod je jedan od najstarijih naroda na Balkanu, bre!!!

  • Made_in_Sandzak

    O goti , istocni goti, jadni li ste. Cijela zivota proganjani. Upamtite goti, necete se ni tu smirit dje ste sad. Kad biste historiju bolje poznavali, znali biste da je bosanski jezik stariji od vaseg jadnog vuka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima