BIH: Zajednički pravopis napisali bez Srba

Autori priručnika bosansko-hrvatsko-srpskog jezika s osnovima gramatike su Hadžem Hajdarević i Aida Kršo, koja kaže da je od predstavnika hrvatske javnosti u izradi udžbenika učestvovao profesor Josip Baotić, dok od predstavnika Srba "nisu uspeli nikog da angažuju"

  • 15

U pravopisnom priručniku bosansko-hrvatsko-srpskog jezika s osnovima gramatike nijedan predstavnik srpske stručne javnosti nije učestvovao, pišu "Nezavisne novine".

Autori priručnika su Hadžem Hajdarević i Aida Kršo, koja kaže da je od predstavnika hrvatske javnosti u izradi udžbenika učestvovao profesor Josip Baotić, dok od predstavnika Srba "nisu uspeli nikog da angažuju".

Hajdarević kaže da su on i Aida Kršo nominalni autori priručnika, a na pitanje ko tu čini predstavnike druga dva jezika, odgovara da je mišljenja da se na prostoru BiH govori isti jezik, samo se različito imenuje.

- Jezik se zove onako kako govornik kaže. Bošnjak će reći bosanski, Hrvat hrvatski, a Srbin srpski - objašnjava Hajdarević.

Zorica Nikitović, profesor na banjalučkom Filološkom fakultetu, kaže da je kontradiktorno što je uopšte izrađivan pravopisni priručnik sa "navodna tri jezika".

Priručnik će, inače, danas biti promovisan u prostorijama Akademije nauka i umetnosti BiH u Sarajevu, a osim što ga Srbi nisu "krojili", neće učestvovati ni u njegovoj promociji. U Ministarstvu prosvete i kulture RS rekli su da uopšte nisu ni pozvani na promociju.

Izdavači ovog udžbenika, pored "BH mosta", još su i sarajevski Institut za jezik i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a prvi tiraž je 5.000 primeraka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    12. septembar 2013 | 13:47

    Sta ima Srbin tu da radi.? Pa Srbi imaju svoj jezik i pismo vekovima a oni neka ga zovu kako hoce.Pre rata je bio SrpskoHrvatski a u Hrvatskoj HrvatskoSrpski jednostavno i lako i nije nikom smetalo ne kapiram sta sada hoce aaa da pojavila se ova nova nacija od koje sam i ja stariji haha.Pa zamislite to 70% bosnjaka je starije od svoje nacionalnosti i oni da mi pisu pravopis.....ma kidaj

  • nezadovoljština

    12. septembar 2013 | 17:01

    @Made_in_Sandzak Ih bre, da nemamo istog pradedu sad bih se naljutio. Koliko god da sam tolerantan prema vama, nama, njima, onakvima... ne mogu da zgutam toliku zatucanost. Ti si sigurno od onih koji gase telefon kad grmi?

  • русија

    12. septembar 2013 | 14:32

    Срби имају Српски језик, немају потребу да измишљају нове језике... А и они сви причају Српским језиком

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA