SKANDALOZNO: Maloletnicima koji su tukli nastavnika samo opomena?!

Maloletnici imaju poseban status i u ovakvim slučajevima Centar za socijalni rad i psiholozi učestvuju u procesu. Kazne se najčešće kreću između izrečene opomene maloletniku do pojačanog nadzora roditelja nad maloletnikom

  • 47

Maloletnicima koji su mučki pretukli i opljačkali nastavnika Ivana Janeša u Novom Sadu za ovaj napad najverovatnije sleduje opomena ili pojačan roditeljski nadzor. Advokati Božo Prelević i Borivoje Borović navode za Telegraf da je jedna od kazni i maloletnički zatvor, mera za kojom se retko poseže.

Kako pojašnjavaju naši sagovornici, reč je o posebnom postupku u koji će biti uključeni Centar za socijalni rad i psiholozi.

- To što se desilo u Novom Sadu je pokazatelj koliko se zapravo roditelji i država brinu o deci. Koliko mi kao društvo potpuno zanemarujemo šta je našoj deci dostupno. Postavlja se pitanje ko ih je naučio da se ovako ponašaju, jer su to negde videli - kaže advokat Božo Prelević.

Advokat Borivoje Borović kaže da ne bi bilo loše da se, kao nekada, postave gradski pozornici, koji su ranije poznavali gotovo svako dete u ulici.

- Pored toga, i Ministarstvo prosvete i roditelji moraju mnogo bolje da sarađuju. Da znaju gde im deca izlaze, šta rade, kako se ponašaju u kafiću... Ukoliko ne počnemo da se više bavimo sopstvenom decom, doveka ćemo se vrteti ukrug - kaže Borović.

On navodi da maloletnici imaju poseban status i da u ovakvim slučajevima Centar za socijalni rad i psiholozi učestvuju u procesu, i da se kazne najčešće kreću između izrečene opomene maloletniku i pojačanog nadzora roditelja nad maloletnikom.

Maloletnički zatvor po pravilu ne traje dugo, a u konretnom slučaju ne duže od godinu dana.

Podsećamo, novosadska policija sinoć je privela maloletnike koji su prošlog vikenda napali, pretukli i opljačkali Ivana Janeša u parku kod Železničke stanice u Novom Sadu.

Privedeno je najmanje šestoro dečaka, od kojih jedan nema ni punih 14 godina, dok su ostali stari od 14 do 16 godina. Protiv njih će biti podneta prijava u redovnom postupku.

Ovi maloletni prestupnici sa prebivalištem u Novom Sadu, Petrovaradinu i Begeču, a neki od njih od ranije su poznati policiji. Ispituje se njihova ukupna kriminalna delatnost, jer nije isključeno da su slična dela već ranije činili.

Svi su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja, a novosadska televizija javlja da su tom prilikom priznali delo koje im se stavlja na teret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ševarice

    12. septembar 2013 | 16:49

    Pa onda poštenom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se naoruža?! Ako se ovo završi samo sa opomenom, to će definitivno biti jak vetar u leđa drugim nasilnicima.

  • Lily

    12. septembar 2013 | 16:53

    Mogu samo da zamislim na šta će ta deca u budućnosti raditi! Na redu su roditelji! Užas

  • VforV

    12. septembar 2013 | 17:11

    Da smo normalna drzava,kao sto nismo,ocim skotovima sudilo bi se kao odraslima. Ovom opomenom ste upravo rekli -BRAVO OMLADINO,SAMO UDRI...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA