Švajcarski ambasador: Zainteresovani smo da investiramo na polju industrije u Srbiji!

- Švajcarska država prati situaciju u Srbiji i mi prenosimo informacije našim kompanijama kako bi mogle da investiraju u vašu zemlju. Postoji zainteresovanost za investicije na mnogim poljima ali je najiše interesovanje naših kompanija ulaganje u industrijsku proizvodnju - kaže Žan Danijel Ruh

  • 3

"Švajcarska je među 10 najvećih stranih investitora u Srbiji, sa investicijama od 450 miliona evra", kaže u interjuu za Telegraf švajcarski ambasdor u Beogradu Žan Danijel Ruh. Švajcarske kompanije najviše su zainteresovane da investiraju kada je u pitanju industrijska proizvodnja, kaže švajcarski ambasador u Beogradu.

Kakva je saradnja između Švajcarske i Srbije danas i šta ćete konkretno preduzeti kada je reč o ekonomskoj saradnji?

Odnosi između Švajcarske i Srbije su na visokom nivou dok se ekonomska saradnja poboljšava ali nije dostigla pun potencijal. Naša zemlja je među 10 najvećih investitora u Srbiji, sa oko 450 miliona evra investicija. Prošle godine, po broju investicija bili smo drugorangirani u Srbiji. Srbija je na čvrstom evropskom putu i mi to podržavamo. U ovom trenutku naša trgovinska razmena je dvosmerna. Ona se poboljšala u odnosu na prošlu godinu i povećena je za 16%. U prvih 6 meseci 2013. godine trgovinska razmena je skočila za 25% u donosu na isti period prošle godine.“

U kojim segmentima vidite buduću saradnju sa našom zemljom i na kojim poljima ona može biti pojačana?

Švajcarska država prati situaciju u Srbiji i mi prenosimo informacije našim kompanijama kako bi mogle da investiraju u vašu zemlju. Postoji zainteresovanost za investicije na mnogim poljima ali je najiše interesovanje naših kompanija ulaganje u industrijsku proizvodnju. Podsećam da je nekoliko naših značajnih firmi, poput "Nestlea", već u Srbiji i nadam se da će kompanija koje će ulagati biti još.  Za investicije u Srbiji najviše su zainetesovana mala i srednja preduzeća iz Švajcarske.

Kako ocenjujete reforme koje se sprovode u Srbiji?

Švajcarska podržava reforme koje se sprovode u vašoj zemlji, ali pre svega čekamo da se te reforme sprovedu do kraja. Tu pre svega mislim da se kroz sprovođenje reformi postigne apsolutna politička stabilnost, stabilna fiskalna politika i efikasan administrativni sistem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    12. septembar 2013 | 21:06

    Sad kad ste uništili industriju sa ovima našim zajedno onda da krenemo da saradjujemo. Nismo bre mi Kongo uz dužno poštovanje, vi biste da ulažete u industriju gde je cena radne snage 200E za mesec dana a kod vas je prosečna 2000E. Pa dobro ali neka radnik u Srbiji ima bar pišljivih 500E kad ste ga već ubedili da od vlasnika industrije postane najamni radnik jer je to bolje za njega.

  • Asib

    12. septembar 2013 | 19:01

    Podrzavate reforme tako sto uvodite vize...

  • MIKIVELIKI

    15. septembar 2013 | 12:13

    Kazu....sledeca godina ce biti jos gora, ali za nase dobro;)!!Hahahaha kako nas tucaju do besvesti..Jadno i bedno.:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA