UN: Sirija prihvata sporazum

Dva dana pošto je Sirija objavila da je spremna da potpiše sporazum o hemijskom naoružanju, u Ujedinjene nacije stiglo je i pismo kojim Bašar el Asad potvrđuje da će njegova zemlja staviti svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu

  • 1

Ujedinjene nacije su  primile pismo iz Sirije u kome se navodi spremnost da potpiše sporazum o hemijskom naoružanju. Ovaj sporazum predviđa zabranu proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog naoružanju.

- Ovim počinje proces kojim će Sirija postati članica sporazuma - izjavio je pomoćnik portparola UN Farhan Hak.

Pismo je stiglo u UN dva dana pošto je Sirija objavila da je spremna da potpiše taj međunarodni sporazum, što je dugo odbijala. Konvencija o hemijskom naoružanju traži od svih potpisnica sporazuma da se obavežu i unište svako hemijsko oružje koje bi mogli da poseduju.

Sirijski predsednik Bašar el Asad potvrdio je danas da će njegova zemlja staviti svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i poslati dokumenta u UN radi potpisivanja sporazuma.

Državni sekretar SAD Džon Keri odbacio je danas predlog sirijskog predsednika Bašara al Asada da počne da dostavlja podatke o svom arsenalu hemijskog oružja mesec dana nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o zabrani hemijskog oružja. Keri je upozorio da bi američki vojni udar mogao da se dogodi ako Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alhemicar

    12. septembar 2013 | 22:24

    onda im je jos gore!!! dovoljno ce biti da neko prsne suzavac i to onaj na bio bazi, io eto su demokratske granate!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA