SEĆANJE NA NEŠU LEPTIRA: Kad dođe vreme za putovanje, kupiću karte za dobra mesta! (VIDEO)

Na današnji dan rođen je glumac i pevač grupe "Poslednja igra leptira". Svi ga pamte kao duhovitog i humanog čoveka. Dvadeset minuta pre nego što će umreti, na pitanje kako je, rekao je: "Pa, ne mogu baš da igram fudbal"

  • 6

Glumac i pevač grupe "Poslednja igra leptira" Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir, rođen je u Beogradu na današnji dan pre 54 godine.

Sedamdesetih je bio član "Španca" i "Krsmanca", ali draže su mu bile novobeogradske obale Dunava, vino, gitare i devojke, pa je češće tu pravio svoj šou-program.

Zvaničan debi grupa "Poslednja igra leptira" imala je 1981. godine na Palilulskoj olimpijadi kulture. Zahvaljujući poznanstvu sa novinarom Radio Beograda Dragomirom Bulićem, Neša se našao i u studentskom programu "Indeks 202" - "Indeksovo radio-pozorište". Upravo tu formu "Indeksovog radio-pozorišta" Neša Leptir prenosio je i na svoje koncertne nastupe.

- Veoma se plašio leptira! Molila sam ga, kumila, kupovala mu poklone, ali nikada nije smeo da mu priđe - rekla je njegova majka u jednom intervjuu.

Pre snimljene prve ploče, Neša je sa svojim bendom imao već 200 živih nastupa. Godine 1982. pojavljuje se prvi album grupe "Poslednja igra leptira" - "Napokon ploča". Pesme "Nataša" i "Vrati se" postaju klasika jugoslovenske pop produkcije svih vremena. Bez ijednog plakata, bez reklame, grupa u roku od nekoliko meseci petnaest puta puni veliku salu Doma sindikata. Tako počinje bajka i veliki uspon ove grupe.

Sa drugom pločom koja izlazi 1983. godine "Ponovo ploča & druge priče" nižu se hitovi kao što su "Dvadeset i dve", "Sličuge", "Hvala ti"... Na proleće 1984. godine grupa kolektivno odlazi u Pirot na odsluženje vojnog roka, gde će u miru, daleko od estradne gužve, uraditi pesme za novi album.

Nakon trećeg albuma "Opet ploča - srce od meda" i četvrtog izdanja "Grudi moje balkanske" 1986. godine obeležili su hitovi "Umiru jeleni", "Grudi balkanske", "Taksi", "Krug"...

Peti album "Zajedno smo piškili u pesku" objavili su 1987. godine, a krajem 1989. godine Neša objavljuje solo album, parodiju na narodnjake - "Niko nema što Piton imade" i postaje Slobodan Đorđević Piton. To je bilo i poslednje što je uradio u svojoj jedinstvenoj karijeri.

"Vreme sada stoji, pa o večnom mraku ne razmišljam. A, kad dođe vreme za putovanje, kupiću karte za dobra mesta".

Zanavek je ostalo zapisano na poleđini lekarskog recepta, samo dan pre nego što je umro.

Dvadeset minuta pre nego što će umreti, brat Željko ga je pitao kako je, na šta mu je Neša odgovorio:

- Pa, ne mogu baš da igram fudbal.

Nenad Radulović je preminuo 12. februara 1990, u 31. godini života. Plato ispred Ustanove kulture "Palilula" u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira.

(Telegraf.rs / Izvor: nadlanu.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пeра

    13. septembar 2013 | 13:35

    "Кад зима после свега дође и војничка ме мука прође, боле груди балканске..." Хвала ти Нешо за све фантастичне песме, трајаћеш вечно кроз њих!

  • Ševarice

    13. septembar 2013 | 14:37

    Definitivno je kupio karte za najbolja mesta i otputovao iz konačnosti u večnost, slava mu.

  • Bunt!

    13. septembar 2013 | 13:21

    Legenda....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA