RIJEKA: Osnovano društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva

- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Nikola Ivaniš, predsednik udruženja

  • 41

Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci predstavljeno je javnosti u Konzulatu Republike Srbije kako bi se "negativan predznak u odnosima Hrvatske i Srbije postupno pretvorio u pozitivan", izjavio je njen predsednik Nikola Ivaniš.

- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Ivaniš.

Predsednik udruženja je podsetio da su odnosi između dve države opterećeni mnogim pitanjima kroz istoriju, pa i danas, ali da njih treba da rešavaju merodavne institucije dveju država.

Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj, nije bio direktno zahvaćen ratom od 1991. do 1995. godine i poznat je po svojoj toleranciji prema manjinama. Mnogi građani srpske nacionalnosti preselili su se u Rijeku i okolinu tokom rata došavši iz drugih delova zemlje u kojima je buktao rat.

Uprkos unapređenim odnosima između Hrvatske i Srbije na nivou vlada, odnosi između hrvatske većine i srpske manjine zategnuti su od početka ove godine zbog spora oko uvođenja dvojezičnih latiničnih i ćiriličnih tabli u službenu upotrebu u ratom razorenom Vukovaru. Spor je ovog meseca u tom gradu izazvao proteste i nemire.

Povodom ovog problema, predsednik Hrvatske Ivo Josipović nedavno je izjavio da je u Hrvatskoj neophodna šira rasprava o pravima manjina.

Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva je registrovano 1. avgusta ove godine  i inicijatori su grupa Riječana - Hrvata i Srba.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. septembar 2013 | 16:44

    Vazda cemo mi za njih da budemo istočno rimsko carstvo I vazda cemo biti cigani iako smo im drzavu poklonili...Oni ce za nas vazda biti samo jos narod koji nas posle zajednicke drzave mrzi a da ne znamo zasto...Hrvati nas mrze a dali smo im drzavu , crnogorci nas mrze a kunu se u srbe(citaj Njegos) I iz bga ne izbijaju , bosnjaci nas mrze iako smo njima preci.Koga mi da mrzimo I zasto?

  • Neverovatno

    13. septembar 2013 | 16:35

    Lepo, al čuvajte ih se i kad spavaju

  • Seksoman

    13. septembar 2013 | 16:44

    Ovo smo ja i Mia ♡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA