• 41

RIJEKA: Osnovano društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva

- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Nikola Ivaniš, predsednik udruženja

  • 41

Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci predstavljeno je javnosti u Konzulatu Republike Srbije kako bi se "negativan predznak u odnosima Hrvatske i Srbije postupno pretvorio u pozitivan", izjavio je njen predsednik Nikola Ivaniš.
- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Ivaniš.

Predsednik udruženja je podsetio da su odnosi između dve države opterećeni mnogim pitanjima kroz istoriju, pa i danas, ali da njih treba da rešavaju merodavne institucije dveju država.
Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj, nije bio direktno zahvaćen ratom od 1991. do 1995. godine i poznat je po svojoj toleranciji prema manjinama. Mnogi građani srpske nacionalnosti preselili su se u Rijeku i okolinu tokom rata došavši iz drugih delova zemlje u kojima je buktao rat.

Uprkos unapređenim odnosima između Hrvatske i Srbije na nivou vlada, odnosi između hrvatske većine i srpske manjine zategnuti su od početka ove godine zbog spora oko uvođenja dvojezičnih latiničnih i ćiriličnih tabli u službenu upotrebu u ratom razorenom Vukovaru. Spor je ovog meseca u tom gradu izazvao proteste i nemire.
Povodom ovog problema, predsednik Hrvatske Ivo Josipović nedavno je izjavio da je u Hrvatskoj neophodna šira rasprava o pravima manjina.
Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva je registrovano 1. avgusta ove godine  i inicijatori su grupa Riječana - Hrvata i Srba.
(Telegraf.rs / Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasilim

    U ž a s

  • Lune

    Konacno probijanje "ustaskih i cetnickih" blokadai prostor za normalne ljude.

  • jasmina Majstorović

    Nisam znala da postoji to udruženje ,baš sam se obradovala,tako treba ,idemo dalje ,u BG na sve strane se čuju pesme pevača iz HR ,i nikome to ne smeta,pa dobrodošli u BG.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima