Kako zaustaviti skok evra?!

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da centralna banka vodi odgovornu monetarnu politiku i da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope

  • 2

Veći skok evra izazvao je velike polemike u javnosti. Ipak, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da neće dozvoliti pritiske na rad te nezavisne institucije i da će održati cenovnu stabilnost i sprečiti velike dnevne oscilacije kursa.

Posle rasta od skoro jednog dinara, evro se za sada zaustavio na 114 dinara i 98 para. Tome je doprinela i treća ovonedeljna intervencija Narodne banke Srbije, koja je prodala 10 miliona evra i time smirila tržište.

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS vodi odgovornu monetarnu politiku, da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope.

- Svima nama je stabilnost preko potrebna za dolazak stranih investitora, kao i finansijska konsolidacija koja treba da pomogne da se priprema budžeta za 2014. godinu obavi u mirnoj atmosferi i predvidivim kretanjima svih makroekonomskih pokazatelja - poručuje Tabakovićeva.

A da je bilo pritisaka i spekulacija na deviznom tržištu - bilo je, kažu stručnjaci. Navode da je sada postignuta stabilnost kursa, koja mnogima i ne odgovara.

- Bilo je pre svega spekulacija banaka čije su filijale van zemlje, naših velikih sistema, a imaju svoje firme van zemlje. To su razne ofšor-kompanije i pojedinci koji su imali veće sume koje su mogle u značajnijoj meri da utiču na visinu deviznog kursa - ističe Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.

Prema njegovim rečima, sada je to u velikoj meri suzbijeno i zbog toga je stepen stabilnosti kursa neočekivano visok.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić napominje da bi jednom delu privrede odgovarao kurs od 150 ili 200 dinara, dodajući da ima i onih kojima bi odgovarao znatno niži kurs.

- U interesu države je makroekonomska stabilnost zbog predstojećih aranžmana sa MMF-om i zbog ukupne poslovne klime u Srbiji - poručuje Sertić.

Poslednjih dana investitori su dinarske obveznice pretvarali u evro i time povećali njegovu vrednost. Guverner Jorgovanka Tabaković poručuje da je Narodna banka tu da održi stabilan, ali ne i fiksni kurs, i da će i ubuduće reagovati na velika pomeranja.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdja

    13. septembar 2013 | 16:57

    Nikako...doklegod baba Jorga vidu NBS.. ona je vec vise puta pikazala svoju nezrelost za funkciju koju obavlja...pocevsi od unutrasnjeg uredjenja Banke pa do fiskalne politike

  • Inverzija

    14. septembar 2013 | 03:06

    Skok evra? Moze guvernerka da ode u sef i da legne preko evra i dalje mu ne moze nista. Ovde se radi o padu dinara(odavno zasluzenom).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA