• 2

Kako zaustaviti skok evra?!

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da centralna banka vodi odgovornu monetarnu politiku i da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope

  • 2

Veći skok evra izazvao je velike polemike u javnosti. Ipak, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da neće dozvoliti pritiske na rad te nezavisne institucije i da će održati cenovnu stabilnost i sprečiti velike dnevne oscilacije kursa.
Posle rasta od skoro jednog dinara, evro se za sada zaustavio na 114 dinara i 98 para. Tome je doprinela i treća ovonedeljna intervencija Narodne banke Srbije, koja je prodala 10 miliona evra i time smirila tržište.

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS vodi odgovornu monetarnu politiku, da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope.
- Svima nama je stabilnost preko potrebna za dolazak stranih investitora, kao i finansijska konsolidacija koja treba da pomogne da se priprema budžeta za 2014. godinu obavi u mirnoj atmosferi i predvidivim kretanjima svih makroekonomskih pokazatelja - poručuje Tabakovićeva.

A da je bilo pritisaka i spekulacija na deviznom tržištu - bilo je, kažu stručnjaci. Navode da je sada postignuta stabilnost kursa, koja mnogima i ne odgovara.
- Bilo je pre svega spekulacija banaka čije su filijale van zemlje, naših velikih sistema, a imaju svoje firme van zemlje. To su razne ofšor-kompanije i pojedinci koji su imali veće sume koje su mogle u značajnijoj meri da utiču na visinu deviznog kursa - ističe Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.
Prema njegovim rečima, sada je to u velikoj meri suzbijeno i zbog toga je stepen stabilnosti kursa neočekivano visok.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić napominje da bi jednom delu privrede odgovarao kurs od 150 ili 200 dinara, dodajući da ima i onih kojima bi odgovarao znatno niži kurs.
- U interesu države je makroekonomska stabilnost zbog predstojećih aranžmana sa MMF-om i zbog ukupne poslovne klime u Srbiji - poručuje Sertić.
Poslednjih dana investitori su dinarske obveznice pretvarali u evro i time povećali njegovu vrednost. Guverner Jorgovanka Tabaković poručuje da je Narodna banka tu da održi stabilan, ali ne i fiksni kurs, i da će i ubuduće reagovati na velika pomeranja.
(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Inverzija

    Skok evra? Moze guvernerka da ode u sef i da legne preko evra i dalje mu ne moze nista. Ovde se radi o padu dinara(odavno zasluzenom).

  • Srdja

    Nikako...doklegod baba Jorga vidu NBS.. ona je vec vise puta pikazala svoju nezrelost za funkciju koju obavlja...pocevsi od unutrasnjeg uredjenja Banke pa do fiskalne politike

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima