Avion BiH Erlajnza izleteo sa piste u Danskoj i vozio na travi oko 350 metara

Pri sletanju na aerodrom u Kopenhagenu avion BiH Erlajnza, zbog kvara na motoru, skrenuo sa piste. O incidentu ćutali dok danski Odbor za istraživanje nesreća nije obelodanio izveštaj

  • 6

Danski odbor za istraživanje nesreća obelodanio je izveštaj o "ozbiljnom incidentu" koji je imao avion BiH Erlajnza pri sletanju na dansko tlo, polovinom januara ove godine, o kome se ništa nije znalo do danas, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

U avionu iz Bosne i Hercegovne ATR 72 tog dana je bilo 38 putnika i četiri člana posade. Pri sletanju, avion je skrenuo sa piste i vozio na travi oko 350 metara pre nego je ponovo skrenuo na pistu. Avion je u Kopenhagen došao iz Sarajeva.

U izveštaju nakon istrage ceo događaj je opisan kao "ozbiljan incident". Naime, za razliku od levog, desni motor aviona nije reagovao na smanjenje brzine prilikom sletanja te je zbog toga ATR završio na travi pored piste u Kopenhagenu.

Nakon 350 metara vožnje po travi, pilot je uspeo da vrati kontrolu nad avionom, pa se sve završilo na najbolji mogući način. O slučaju su obavešteni tamošnji vatrogasci i služba Hitne pomoći.

Istragom su utvrđena dva kvara na desnom motoru. Nakon popravke, avion se sigurno vratio u Sarajevo, navodi se u zvaničnom izveštaju Danskog odbora za istraživanje nesreća (AIB) koji je predstavljen juče.

(Telegraf.rs / Izvor: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvodjan

    14. septembar 2013 | 12:26

    Je**te kakva sklopocija od aviona...

  • Ranka

    14. septembar 2013 | 13:27

    Ni jedna banana drzava se nema cime pohvaliti,pa ni avionima..sve imaju sklopocije kao i BiH , ali zato imamo milijardera i menadzera za izvoz ,koji su nikli kao pecurke posle kise od 1990.

  • dačo

    14. septembar 2013 | 14:54

    Mora da mu je pukla sajla od gasa, to je boljka kod motora od golf dvojke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA