• 7

ZA RAD U ZATVORU: Plata osuđenika "Zabele" 8.836 dinara (FOTO)

Oko 40 odsto osuđenika odlučuje se za radno angažovanje i za to im se plaća 20 odsto od prosečne zarade u Srbiji. Rade kao konobari, električari, zanatlije...

  • 7

Za oko 1.500 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu, radno angažovanje nije obavezno, međutim, deo njih izjasnio se se da želi da radi, jer će im tako brže proći vreme, a mogu i da zarade za svoje osnovne potrebe.
U zatvorskoj privrednoj jedinici simboličnog naziva "Preporod", koja ima metalski, drvni, ugostiteljski i stočarski sektor, radi oko 40 posto od ukupnog broja osuđenika.

- U stolarski i metalskim radionicama osuđenici izrađuju električne štednjake, ormare, stolove stolice, baštenske garniture, ali i montažne kućice površine 24 kvadrata - kažu u KPZ "Zabela".

Proizvodi koji izađu iz pogona se prodaju na slobodnom tržištu ili ih za svoje potrebe preuzimaju ostali zatvori u Srbiji. Neki od osuđenika rade kao konobari i kuvari u ugostiteljskom sektoru "Preporoda", u istoimenom restoranu koji se nalazi izvan zatvorskih zidina, odmah pored gradskog bazena.
Radna mesta neki su našli i u zatvorskim ekonomijama "Zvezda" i "Letnjikovac", na kojima se bave uzgojem svinja i junadi. Uslov za rad u restoranu i na ekonomijama jeste da je osuđenik stekao status "slobodnjaka", a to je moguće onima koji su osuđeni za blaža krivična dela ili im predstoji još kratko vreme do izlaska na slobodu.

Za svoj rad, osuđenici dobijaju 20 odsto od prosečne zarade u Srbiji, što trenutno iznosi 8.836 dinara. Zarađene pare mogu da potroše u zatvorskoj kantini, ili da ih štede do izlaska iz zatvora.
(D. K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grom

    Ta plata od 8 hiljada dinara ne postoji... U papirima njihovim postoji ali ni jedan jedini osudjenik nikad nije primio platu od 8000 dinara. To je laz! Ja bio 3 godine i radio razne poslove u rdi,ekonomija,basta i na kraju vatrogasac. Ljudi ne postoji veca plata od 5000 dinara i to je retkost ali ima onih sa vezama pa mogu i da dobiju takvu platu... Eto...

  • majchy

    nije 8.836 din plata nego 6.300,a ovamo u zvezdi 4.300...

  • Namcor

    Da li im uplacuju doprinose?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima