ZA RAD U ZATVORU: Plata osuđenika "Zabele" 8.836 dinara (FOTO)

Oko 40 odsto osuđenika odlučuje se za radno angažovanje i za to im se plaća 20 odsto od prosečne zarade u Srbiji. Rade kao konobari, električari, zanatlije...

  • 7

Za oko 1.500 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu, radno angažovanje nije obavezno, međutim, deo njih izjasnio se se da želi da radi, jer će im tako brže proći vreme, a mogu i da zarade za svoje osnovne potrebe.

U zatvorskoj privrednoj jedinici simboličnog naziva "Preporod", koja ima metalski, drvni, ugostiteljski i stočarski sektor, radi oko 40 posto od ukupnog broja osuđenika.

- U stolarski i metalskim radionicama osuđenici izrađuju električne štednjake, ormare, stolove stolice, baštenske garniture, ali i montažne kućice površine 24 kvadrata - kažu u KPZ "Zabela".

Proizvodi koji izađu iz pogona se prodaju na slobodnom tržištu ili ih za svoje potrebe preuzimaju ostali zatvori u Srbiji. Neki od osuđenika rade kao konobari i kuvari u ugostiteljskom sektoru "Preporoda", u istoimenom restoranu koji se nalazi izvan zatvorskih zidina, odmah pored gradskog bazena.

Radna mesta neki su našli i u zatvorskim ekonomijama "Zvezda" i "Letnjikovac", na kojima se bave uzgojem svinja i junadi. Uslov za rad u restoranu i na ekonomijama jeste da je osuđenik stekao status "slobodnjaka", a to je moguće onima koji su osuđeni za blaža krivična dela ili im predstoji još kratko vreme do izlaska na slobodu.

Za svoj rad, osuđenici dobijaju 20 odsto od prosečne zarade u Srbiji, što trenutno iznosi 8.836 dinara. Zarađene pare mogu da potroše u zatvorskoj kantini, ili da ih štede do izlaska iz zatvora.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    14. septembar 2013 | 21:55

    Sta da uradim da me uhapse da zaradim pare jer sa diplomom doktora medicine 4 godine sedim kuci i nista?

  • Boki

    15. septembar 2013 | 00:46

    Aha, pitajte ih za koji mesec su primili platu poslednji put...

  • Namcor

    15. septembar 2013 | 01:46

    Da li im uplacuju doprinose?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA