Otkrivena Delčina spomen-ploča (VIDEO)

Otkrivanju su prisustvovali članovi Delčine porodice, predstavnici opštine Čukarica koja postavlja spomen-ploču, nekadašnji članovi grupe U škripcu, kao i brojni prijatelji, kolege, poznanici

  • 4

Spomen-ploča muzičaru i multimedijalnom umetniku Milanu Delčiću Delči otkrivena je na kući u kojoj je živeo i stvarao, u Ulici Mile Jevtović 20a na Čukarici.

Otkrivanju su prisustvovali članovi Delčine porodice, predstavnici opštine Čukarica koja postavlja spomen ploču, nekadašnji članovi grupe U škripcu, kao i brojni prijatelji, kolege, poznanici, novinari.

Spomen-ploču je otkrio Delčin otac Delča Delčić, koji je tom prilikom okupljenima rekao:

- Upućujem veliku zahvalnost svim građanima Beograda, a posebno predsedniku opštine Čukarice i Long Play-u koji su organizovali "Delčine dane". Delča je neizmerno voleo Beograd i u stihovima svojih pesama pitao se "kako da odem, a da ostanem?" Za svoju mladost i ljubav i energiju koje je podario Beogradu našao je odgovor iz ove pesme. Ostaje u Beogradu u trajnom sećanju i vašem sećanju zauvek. Slava mu.

- Na ovaj način želimo da nastavimo da se odužujemo poznatim Čukaričanima koji su ostavili svoj trag u kulturi, sportu, nauci. Delča je bio otelovljenje dobrog duha Čukarice, čovek koji je nosio pozitivnu energiju i vrednosti za koje se i mi danas borimo - rekao je Zoran Gajić, predsednik opštine Čukarica.

Milan Delčić - Delča (1960-2011) bio je multimedijalni umetnik - dramaturg, pisac, performer, pevač grupe U škripcu, jedan od najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola što je posvedočeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina", "Ako ti kažem"...

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" ( 1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003).

Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje" (2004), kao i u seriji "Otvorena vrata" ( 1994-1995 ). Autor je pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana " i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Poslednja Delčina pesma "Dobro je" objavljena je posthumno na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. godine.

Postavljanjem spomen ploče označen je i početak prvog takmičarskog festivala perspektivnih pop i rok izvođača "Dan D", koji je posvećen uspomeni na Delču, a njegov program se odvija uz slobodan ulaz za publiku od 18:00 do 22:00 na pozornici na otvorenom na platou "Šoljica" na Banovom Brdu. Od osam prijavljenih bendova tri najbolja po odluci stručnog žirija očekuju nagrade. Voditelj programa je Dejan Cukić, a u revijalnom delu nastupa bend The Dibidus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    14. septembar 2013 | 21:00

    Veliki covek u malom gradu

  • Duka

    15. septembar 2013 | 00:20

    Sidjibdo reke jer ja te tamo cekam !! Toliko dobrih ljudi je umrlo ,a stoka zivi i smeje se svojim pokvarenim osmesima

  • John

    15. septembar 2013 | 01:48

    Vjecna slava velikom muzicaru i pjesniku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA