Cvetković: Saradnja sa MMF-om se nastavlja

Neslaganja sa MMF, dokapitalizacija Komercijalne banke, izdate garancije i pitanje procene rizičnosti

  • 0

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je na sednici odbora Skupštine Srbije za finansije, da razgovori Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom nisu propali niti su doživeli krah, i istakao da će troškovi budžeta u ovoj godini biti u skladu sa dogovorom sa tom međunarodnom institucijom.

Odnosi vlade i MMF-a su dobri, stalno se razvijaju i saradnja će biti nastavljena, iako postoje određene neusaglašenosti oko pojedinih stavki u budžetu - naglasio je Cvetković, dodajući da će saradnja biti nastavljena preko kancelarije MMF-a u Beogradu, kao i nove misije, koja bi trebalo da dođe sredinom godine ili "kada se za to stvore uslovi".

Netačno je da je vlada pri usvajanju budžeta sakrila od MMF-a i Skupštine Srbije neke podatke, naglasio je premijer, i dodao da je komunikacija sa MMF-om vođena u kontinuitetu.

Neslaganja sa ovom finansijskom institucijom su pitanje dokapitalizacije Komercijalne banke, koja je u svojini države, ali i privatnih investitora, od kojih je jedan od najznačajnijih Evropska banaka za obnovu i razvoj (EBRD) objasnio je on, i naglasio da ukoliko država ne obezbedi sredstva za dokapitalizaciju od 100 miliona evra, izgubiće kontrolu nad tom bankom.

- Garancije su druga sporna stavka, jer one znače da država prihvata da garantuje za određene kredite koji se povlače za javna preduzeća ili neke projekte - objasnio je Cvetković, i dodao da praksa pokazuje da je stepen iskorišćenosti tih garancija nizak. Predviđene garancije za 2012. iznose 44,7 milijardi dinara, a MMF je tražio da one budu 30 milijardi, i nije prihvatio stav vlade da sve te garancije neće biti iskorišćene, ali da moraju biti navedene u budžetu, jer se ne zna koji će se od planiranih projekata realizovati.

Planirana budžetska sredstva za nepredviđene situacije, za ovu godinu iznosiće 300 miliona evra, od čega bi 150 miliona evra išlo "u recirkulaciju", odnosno vratilo bi se za šest, sedam meseci čime bi se opterećenje svelo na 150 miliona evra.

Sve te stavke koje su problem nemaju nikakav finansijski uticaj na budžet do njegovog rebalansa, ukazao je premijer i istakao da vlada sprovodi fiskalnu politiku koja se drži fiskalnih pravila.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA