• 6

SRBIJA KAO NAMIBIJA: Svaki 25. radi u proizvodnji

Broj zaposlenih u industriji u Beogradu smanjen je od 1989. do 2012. godine sa 160.000 na 70.000 radnika

  • 6

Tek svaki 25. stanovnik naše zemlje radi u proizvodnji, što je obeležje siromašnih afričkih zemalja.
- Kao posledica svega, 2012. godine smo imali samo 287.000 zaposlenih u proizvodnji, na ukupno 7,3 miliona stanovnika, po čemu smo u rangu Namibije, Bocvane, Etiopije, Sao Tome i Principa - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Tranzicija u Srbiji je podbacila zato što nije bilo kvalitetnog plana reindustrijalizacije, već se računalo da će ona sama po sebi doći sa privatizacijom.
- Onda se desilo da je privatizacija imala mnogo manjkavosti, obilovala korupcijom i kupovinom firmi od strane sumnjivih vlasnika koji nisu imali stvarnu želju da unaprede proizvodnju - dodaje Rajić.
Ekonomista Miroslav Zdravković ukazuje da je broj zaposlenih u industriji u Beogradu smanjen od 1989. do 2012. godine sa 160.000 na 70.000 radnika. U Beogradu ima najviše industrijskih radnika, četiri puta više od drugog grada po broju radnika Novog Sada.
- Najbolje je prošao Novi Sad, u kome je broj "samo" prepolovljen, a od Beograda, u kome je smanjenje 56,5 odsto, bolje su prošli još i Sremski, Kolubarski, Braničevski i Srednjobanatski okrug - zaključuje Zdravković.
U sindikatima tvrde da je radnička klasa u Srbiji nestala devedesetih godina. Pogrešne politike su dovele do sankcija, ratova i potpunog urušavanja naše industrije.
- Sve do 2000. godine, ali i kasnije, fabrike su imale socijalnu, a ne ekonomsku funkciju - naglašava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS.
(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Kaze se nambija. Valjda nas proslavljeni vaterpolista i doktor nauka zna bolje

  • ej

    i niko u zatvoru da zavrsi zbog toga jos glasate za takve koji su odgovorni za takvo stanje.dao bog da bude jos gore

  • Sudija

    Umesto da smanjite administraciju za 50% vi smanjili proizvodne radnike.. Zato i tonete.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima