ITALIJA: Počelo izvlačenje Kosta Konkordije (VIDEO)

Inžinjeri koji su jutros započeli akciju uspravljanja potonulog broda "Kosta Konkordija" uspeli su da odvoje olupinu kruzera od grebena. Nisu pronađena tela dvoje putnika za koje se sumnjalo da su u olupini broda

  • 0

Italijanski spasioci počeli su s izvlačenjem turističkog broda "Kosta konkordija" koji se pre 20 meseci prevrnuo kod obale Toskane u Tirenskom moru nadomak ostrva Ðiljo. Inžinjeri koji su jutros počeli akciju uspravljanja potonulog kruzera uspeli su da olupinu broda odvoje od grebena. Nisu pronađena tela dvoje nastradalih putnika.

Operacija vađenja olupine, za koju je navedeno da je najveća takve vrste u istoriji, trebalo je da počne jutros, odložena je na nekoliko sati zbog oluje koja je pogodila to područje.

Spasioci procenjuju da bi proces izvlačenja kruzera mogao da potraje 12 sati i da će neizostavno doći do izvesnog isticanja otpadnog sadržaja u vode Mediterana.

Nameru inženjera da proletos izvuku brod težak 115.000 tona i dugačak oko 290 metara omelo je loše vreme praćeno olujnim vetrovima, pa će oni pomoću teške mehanizacije posao započeti danas, a, prema informacijama iz italijanske Civilne zaštite, "plan B ne postoji".

U brodolomu koji se dogodio kada se plovilo vredno 450 miliona evra nasukalo na podvodne stene poginula su 32 od ukupno 4.200 putnika, a kapetan Frančesko Sketino uhapšen je posle udesa zbog optužbe za višestruko ubistvo iz nehata.

On je posle brodoloma postao svetski poznat antiheroj, jer je napustio olupinu na kojoj se nalazilo još oko 300 putnika.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA