Nepažnja i nepoštovanje propisa uzrok nesreća

- Više od 80 odsto saobraćajnih nezgoda su posledica subjektivnog faktora, nepoštovanja elementarnih pravila, odnosno konzumiranja alkohola, prekoračenja brzine i nepropisnih preticanja - rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović

  • 1

U saobraćajnim nesrećama u Srbiji smrtno strada između 600 i 650 ljudi godišnje, a uzroci teških nesreća u poslednje vreme u kojima najčešće stradaju mladi su nepažnja i nepoštovanje propisa, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

Iako je broj poginulih na domaćim putevima znatno smanjen u odnosu na 1.700, koliko je, primera radi, ginulo 90-ih godina, i 1.200, koliko je ginulo 2001, broj poginulih u saobraćajnim nesrećama i dalje je veći nego u razvijenim državama, rekao je Jovanović.

Više od 80 odsto saobraćajnih nezgoda su posledica subjektivnog faktora, nepoštovanja elementarnih pravila, odnosno konzumiranja alkohola, prekoračenja brzine i nepropisnih preticanja, rekao je Jovanović gostujući u Jutarnjem programu TV "Pink".

On je rekao da se saobraćajne nezgode, naročito kada su u pitanju mladi, događaju u ranim jutarnjim časovima, da se mora pojačati kontrola i da je počela kampanja usmerena prema najmlađoj kategoriji učesnika u saobraćaju.

Jovanović kao uzroke saobraćajnih udesa naveo je i karakteristike puteva, neizgrađenost trotoara za kretanje pešaka i nizak nivo tehničke ispravnosti vozila. On je rekao da se mora insistirati na obuci kandidata za vozače i da se mora ugraditi video-nadzor na domaćim saobraćajnicama.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    16. septembar 2013 | 10:19

    Brate mili,kako s*ru...Ortak odlazio biciklom na tehnicki pregled i pisali su mu da mu je vozilo ispravno...cela drzava mora da se restartuje !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA