• 26

UVOĐENJE ŠKOLSKIH UNIFORMI: Da li je to jedini način da se đaci upristoje?

Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odevanju, ali se mali broj njih na to odlučio. Tek nekoliko škola u Srbiji uvelo je prave uniforme, iako većina upravnika priznaje da "vodi rat" sa đacima o odevanju

  • 26

Tinejdžerke u školu dolaze u kratkim suknjama, majicama na bretele, sa dubokim dekolteima, golih stomaka. Upadljivo su našminkane, dugih nalakiranih noktiju i ofarbane kose. Momci, školu "posećuju" u atlet majicama, bermudama i papučama. I sve dok traje lepo vreme, ova slika krasiće većinu škola u Srbiji.
Ovo je samo jedan od razloga što se na početku svake školske godine iznova poteže pitanje uvođenja uniformi u škole. Drugi, i nekada primarni razlog za ovu polemiku bilo je verovanje da bi se uniformama ublažile socijalne razlike među učenicima.


Kako su podjednako glasni i zastupnici i protivnici ove ideje, Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina dalo "pomirljivo" rešenje − škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti. Iako su dobile odrešene ruke po ovom pitanju, većina škola se zaustavila na tome da napiše kodeks ponašanja koji podrazumeva da se u školu dolazi "pristojno obučen".

Jedna od retkih škola koja je uvela uniforme je OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca. Tatjana Marinković, direktorka ove škole, kaže da se đacima uniforme sviđaju i da ih rado nose.
- Uniforma se sastoji od majice na kojoj je ištampano ime škole, odeljenje, i ime učenika. Te majice se nose isljučivo u školi i nose se preko odeće u  kojoj đaci dođu. Nose ih učenici od prvog do četvrtog razreda, a specifične su i po tome što svako odeljenje ima majice druge boje - priča direktorka ove škole.
Ona objašnjava da su uniforme kreirali roditelji u saradnji sa decom, i učiteljima, a da je glavni razlog uvođenja ove mere bio "ublažavanje socijalnih razlika među decom".

S druge strane, direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da u ovoj školi nisu ni pokušali da uvedu uniforme, jer, kako kaže, "teško je biti kap u okeanu", a pojedinačan primer ništa ne bi promenio.
- Postoji pravilnik o oblačenju u školi i velika većina se toga pridržava. Doduše u maju i junu se ponekad ubeđujemo sa učenicima da ne smeju da dolaze u papučama, ili šortsevima, ali to su pojedinačni slučajevi - kaže Bjelanović, i dodaje da portiri često imaju veći problem sa "mamama koje na roditeljski krenu obučene kao za plažu".
(M. B.)
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stella

    u Italiji se nise uniforme prvih pet razreda tj. u toku osnovne skole! A inace se nose uniforme i u vrticu, decaci svetlo plave, devojcice roze, a u skoli su svi u teget uniformama sa belim kragnama. U svim radnjama decje garderobe i velikim marketima se mogu kupiti uniforme, od avgusta do oktobra!

  • Slavica

    Pohadjala sam davnih godina Treću beogradsku gimnaziju koja je tada ('80.-ih) bila u ul. Generala Zdanova (sada Resavska).Devojke su bile u obavezi da nose kecelje sa belom kragnicom a pantalone smo smele da oblačimo SAMO od decembra do kraja marta!Dečaci su imali obavezne školske bluze.Direktor je stajao često na ulazu škoke i sve koji nisu bili obučeni po propisu,vraćao je kući i davao neopravdani. Vremena se menjaju i nisam baš za tako rigidne stavove i danad ali da u škole treba uvesti red ,to je tačno!I devojčice i dečaci bi morali da imaju uniformu a u školu se leti NE BI SMELO ulaziti u papučama.Isto bi moralo da važi i za nastavnike,zašto da ne.Svaki predmetni nastavnik može izabrati boju i model unifrme ali za pripadnice lepšeg pola dužina ne bi smela biti iznad kolena.Pokušajte jednu godinu pa pogledajte rezultate!

  • Marina Marković

    U Medicinskoj skoli ucenike izbacuju sa casa,sa ukorom ako dodju neprikladno obuceni... ;)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima