UVOĐENJE ŠKOLSKIH UNIFORMI: Da li je to jedini način da se đaci upristoje?

Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odevanju, ali se mali broj njih na to odlučio. Tek nekoliko škola u Srbiji uvelo je prave uniforme, iako većina upravnika priznaje da "vodi rat" sa đacima o odevanju

  • 26

Tinejdžerke u školu dolaze u kratkim suknjama, majicama na bretele, sa dubokim dekolteima, golih stomaka. Upadljivo su našminkane, dugih nalakiranih noktiju i ofarbane kose. Momci, školu "posećuju" u atlet majicama, bermudama i papučama. I sve dok traje lepo vreme, ova slika krasiće većinu škola u Srbiji.

Ovo je samo jedan od razloga što se na početku svake školske godine iznova poteže pitanje uvođenja uniformi u škole. Drugi, i nekada primarni razlog za ovu polemiku bilo je verovanje da bi se uniformama ublažile socijalne razlike među učenicima.

Kako su podjednako glasni i zastupnici i protivnici ove ideje, Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina dalo "pomirljivo" rešenje − škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti. Iako su dobile odrešene ruke po ovom pitanju, većina škola se zaustavila na tome da napiše kodeks ponašanja koji podrazumeva da se u školu dolazi "pristojno obučen".

Jedna od retkih škola koja je uvela uniforme je OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca. Tatjana Marinković, direktorka ove škole, kaže da se đacima uniforme sviđaju i da ih rado nose.

- Uniforma se sastoji od majice na kojoj je ištampano ime škole, odeljenje, i ime učenika. Te majice se nose isljučivo u školi i nose se preko odeće u  kojoj đaci dođu. Nose ih učenici od prvog do četvrtog razreda, a specifične su i po tome što svako odeljenje ima majice druge boje - priča direktorka ove škole.

Ona objašnjava da su uniforme kreirali roditelji u saradnji sa decom, i učiteljima, a da je glavni razlog uvođenja ove mere bio "ublažavanje socijalnih razlika među decom".

S druge strane, direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da u ovoj školi nisu ni pokušali da uvedu uniforme, jer, kako kaže, "teško je biti kap u okeanu", a pojedinačan primer ništa ne bi promenio.

- Postoji pravilnik o oblačenju u školi i velika većina se toga pridržava. Doduše u maju i junu se ponekad ubeđujemo sa učenicima da ne smeju da dolaze u papučama, ili šortsevima, ali to su pojedinačni slučajevi - kaže Bjelanović, i dodaje da portiri često imaju veći problem sa "mamama koje na roditeljski krenu obučene kao za plažu".

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • romanticni zmaj

    16. septembar 2013 | 19:31

    treba tako, uniforme su bilei kad sam ja isao u skolu! sad devojcice dolaze polugole na nastavu!

  • Mondo

    16. septembar 2013 | 19:37

    a bogami ima i nastavnica koje dolaze na cas sa sve pirsingom u pupku :O nego, slusam skoro neke klince koji su izasli iz skole kako komuniciraju sa svojom profankom preko fejsa i kad se riba vratila sa odmora okaci slike sa plaze, a jedan je pitao 'profesorka, a kad ce da stavite ONE slike?' a njoj kao bilo smesno. da covek povrati, kome das dete na vaspitavanje.

  • Nebitno

    16. septembar 2013 | 20:18

    Čisto da znate pratim telegraf svaki dan, imam 11 godina i jako bih volela da unesu uniforme jer mi se jako dopadaju. Neke moje drugarice se oblače tako nepristojno a jedna svaki dan u školi nosi maskaru, kreon, a druga nosi puder, sjaj.... svaki dan se izluđujem kad ih vidim..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA