ZBOG KRVNE OSVETE: Deca u Albaniji ne idu u školu

Ukupno 590 dece, uzrasta između tri i petanest godina, neće pohađati nastavu zbog srednjovekovne tradicije po kojoj "krv može da osveti samo krv". To brutalno pravilo je široko rasprostranjeno u siromašnim planinskim krajevima na severu Albanije

  • 14

Stotine dece u Albaniji nije prisustvovalo početku školske godine jer se kriju u kući zbog krvne osvete koja potiče od nekoliko prethodnih generacija, saopštila je albanska Organizacija za pomirenje.

Ðin Marku iz te organizacije saopštio je da ukupno 590 dece, uzrasta između tri i petanest godina, neće pohađati nastavu zbog srednjovekovne tradicije po kojoj "krv može da osveti samo krv", preneo je AFP. Francuska agencija objašnjava da po tradiciji koja seže do 15. veka svi muški članovi jedne porodice, uključujući i novorođenčad, mogu da budu ubijeni zbog toga što je neko iz njihove porodice ubio člana neke druge.

To brutalno pravilo je široko rasprostranjeno u siromašnim planinskim krajevima na severu Albanije, ali i nekim selima i gradovima u drugim delovima te zemlje.

- Većini te dece koja ostaju kod kuće onemogućena je bilo kakva komunikacija i ne mogu da prisustvuju nastavi zbog izolacije - rekao je Marku.

Albanske prosvetne vlasti prošle godine pokrenule su projekte školovanja kod kuće za svu decu koja ne prisustvuju nastavi iz straha da će im naškoditi davnašnji porodični neprijatelji.

Novoimenovana ministarka prosvete Lindita Nikolji rekla je da će vlada nastaviti da pomaže tim učenicima, ali i da je njen cilj da oni izađu napolje i da mogu da prisustvuju časovima kao svi drugi, u školama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA