ALARMANTNO: Više od 70 odsto mladih u regionu podržava nasilje!

Istraživanje organizacije "CARE za Balkan", koje je sprovedeno u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pokazalo je da sve više mladih opravdava vršnjačko nasilje, kao i nasilje prema ženama

  • 4

Vršnjačko nasilje u regionu je zabrinjavajuće jer više od 70 odsto mladih opravdava nasilje i prema vršnjacima, ali i prema ženama, pokazalo je istraživanje organizacije "CARE za Balkan", koje je sprovedeno u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Nacionalna mržnja manja je u našem regionu nego u nekim zemljama istočne Evrope, kao što su Mađarska ili Češka, ali je prisutna i moramo da se borimo da se takva mržnja prema drugima, naročito Romima, otkloni - kaže direktorka "CARE-a za Balkan" Sumka Bučan.

U dokumentarnom filmu prikazani su srednjoškolci iz Srbije, BiH i Hrvatske, koji govore o sopstvenim iskustvima u vršnjačkom nasilju i mehanizmima edukacije da se toga oslobode.

Program edukacije o vršnjačkom i rodnom nasilju, koje je "CARE" sprovela u regionu od 2005. do 2012. godine, pomogli su Evropska komisija, Vlada Nemačke, Ministarstvo inostranih poslova Norveške, Austrijska razvojna agencija, kao i nekoliko privatnih evropskih fondova.

Kada je reč o Srbiji, podaci govore da osnovci lome kičme jedni drugima i tuku nastavnike, dok je zabrinjavajuć i porast porodičnog nasilja koje često uzrokuje i gubitak života.

(Telegraf.rs / Izvor: Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    17. septembar 2013 | 09:09

    Ozbiljna bolest!!

  • Bojan

    17. septembar 2013 | 16:34

    Ne podrzavam nasilje ali da bi se mrznja prema romima otklonila moraju najpre romi da nauce pravila ponasanja. U katakombama gde zive vlada zakon jaceg kao u divljini,a kada izadju iz tih jazbina ponasaju se kao da smo mi manjina. Moramo da im se sklanjamo.....edukujte ih malo pa ih niko nece mrzeti.

  • Perica

    17. septembar 2013 | 10:07

    Srbistan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA