• 13

Građani Srbije prvi po broju zahteva za azil u Nemačkoj

U prošlom mesecu 1.170 građana Srbije podnelo je zahtev za azil u Nemačkoj, a zatim slede građani Rusije i Sirije

 • 13

Građani Srbije su u avgustu podneli najveći broj zahteva za azil u Nemačkoj, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći najnovije podatke Saveznog zavoda za migracije i izbeglice, prema kojima su građani Srbije u prošlom mesecu podneli 1.170 zahteva za azil.
Građani Srbije su se tako našli ispred građana Ruske federacije, odakle je stiglo 1.096 molbi i Sirije sa 1.021 zahtevom. Statistika pokazuje tendenciju rasta zahteva za azil građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani Srbije su, naime, u junu ove godine podneli 525 zahteva za azil, u julu 957 i u avgustu 1.170 molbi za azil i tako se od trećeg mesta u julu, popeli na prvo mesto u avgustu mesecu. Građani Kosova, koje statistika posmatra odvojeno od Srbije, poneli su u avgustu 470 zahteva za azil i nalaze se na šestom mestu - posle Srbije, Rusije federacije, Sirije, Makedonije i Avganistana.
Provera pasoša - Ilustracija
U periodu od januara do avgusta ove godine građani Srbije su se, po ukupnom broju zahteva, našli na trećem mestu, a Kosovo na devetom. Ukupno gledano u Nemačkoj raste broj zahteva za azil i u avgustu je podneto 9.052 zahteva, što je za čak 81 odsto više nego u istom mesecu 2012. godine.
Kada je reč o ukupnom broju lažnih azilanata iz Srbije u EU, Predsednik vladine Komisije za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom general Nenad Banović rekao je juče Tanjugu da je naša zemlja preduzela mere kako bi se broj azilanata značajno smanjio i da je njihov broj sada minimalan u svim zemljama osim u Nemačkoj koja nije ukinula visoka socijalna davanja tražiocima azila.
Prema zvaničnim podacima u prvih šest meseci ove godine iz Nemačke je vraćen 3.571 lažni azilant, iz Švedske 863, Danske 354, Belgije 207, Švajcarske 180 i Luksemburga 26 lažnih azilanata, a Banović navodi da je sa graničnih prelaza od početka procesa zaštite vizne liberalizacije vraćeno oko 6.000 državljana Srbije koji nisu ispunjavali uslove za izlazak iz zemlje.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ona

  Sve Romi i Siptari sa Nasim pasošem . Neka stavlja minuse ko hoce, ali to je istina !!

  76
  18

  Podelite komentar

 • Mićko

  Ja verujem da su od ovih 1170 ljudi, samo 100 srbi!!! Jbg previše nacionalnih manjina imamo.

  63
  55

  Podelite komentar

 • Srdja

  90% Romi i Siptari...

  45
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima