• 7

Ilić: Ne morate da legalizujete

Legalizacija je skupa i zahteva brojnu dokumentaciju, a upis u katastar košta 100 evra i nema nikakvih dodatnih troškova

 • 7

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da građani ne moraju da legalizuju svoje objekte, već da je dovoljan samo upis u katastar nepokretnosti.
- Ukoliko ste vlasnik nekog objekata 30 godina i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar - rekao je Ilić za RTS.

On je ukazao da građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokrentosti koji je Skupština Srbije već usvojila i Zakona o legalizaciji koji će u oktobru biti pred poslanicima.
Ilić je zato objasnio da je legalizacija skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju, a da upis u katastar košta 100 evra i da nema nikakvih dodatnih troškova.
- Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je poptuno dovoljno da legalno funkcionišete - istakao je Ilić i dodao da građani tako upisane objekte neće moći da prodaju.
Osim potvrde o vasništvu, jedini uslov da se objekat upiše u katastar jeste da se ne nalazi na javnoj površini prema urbanističkom planu.
Ilić je naveo da je legalizacija neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržištu i da je za potpunu legalizaciju neophodana kompletna projektana dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.
- Ako želite da radite za tržište, dakle da prodajete i upisujete objekte, morate da uđete u proces legalizacije, takvi objekti moraju da imaju adekvatnu protiv požarnu zaštitu - naveo je on.
Ministar je rekao i da će protiv urbanista koji odbiju upis objekta u katastar preduzete odgovarajuće mere, pošto kako je naveo "postoje urbanisti koji neće da daju dozvole i neće da rade svoj posao".
Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam u Srbiji ima oko 1.300.000 nelegalno izgrađenih objekata.
(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • KG

  Ja sam bio u katastru da upišem objekata i oni su me vratili, kažu nemoze dok ne legalizujem objekat.

  20
  0

  Podelite komentar

 • Stranac

  Pa ti ne znas kad si gladan ...

  11
  0

  Podelite komentar

 • hercegov grad

  pa jesi li ti onaj sto narodu obeca jeftinu i brzu legalizaciju nelegalnih objekata?

  7
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima