• 0

Krvnik iz Bangladeša osuđen na smrt zbog ubistva 350 ljudi

Mula je osuđen za silovanje i ubistvo 350 civila, jednog pesnika i jednog novinara tokom rata, kada je on bio student. On je tada bio nazvan "krvnik Mirpura", kako se zove jedno predgrađe glavnog grada Bangladeša

  • 0

Vrhovni sud Bangladeša osudio je danas na smrt vešanjem Abdul Kader Mulu, visokog islamističkog vođu, zbog silovanja i ubistva 350 civila počinjenih tokom rata za nezavisnost sa Pakistanom 1971. godine.
On je u februaru prvobitno osuđen u specijalnom tribunalu za zločine počinjene tokom rata na doživotni zatvor, a presuda je izazvala velike proteste kako njegovih pristalica, tako i protivnika. Protivnici su smtrali da je presuda suviše blaga i tražili smrtnu kaznu, dok su pristalice smatrale da je politički motivisana.

Presude specijalnog tribunala poslednjih meseci u kojima su na smrt osuđene vođe islamističke partije Džama-e-islami čiji je i Mula član, izazvale su gnev među islamistima i sukobe sa policijom u kojima je poginulo oko 100 ljudi.
Mula je osuđen za silovanje i ubistvo 350 civila, jednog pesnika i jednog novinara tokom rata, kada je on bio student. On je tada bio nazvan "krvnik Mirpura", kako se zove jedno predgrađe glavnog grada Bangladeša - Dake gde su počinjeni zločini.

Njegov advokat rekao je da je ovo prvi put u sudskoj istoriji južne Azije da jedan vrhovni sud izriče strožiju kaznu od kazne izrečene u nižem sudu i da su zaprepašćeni presudom vrhovnog suda na smrt vešanjem i najavili da će tražiti njenu reviziju.
Istočni Pakistan postao je nezavisna država Bangladeš 16. decembra 1971. godine.
(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima