Krvnik iz Bangladeša osuđen na smrt zbog ubistva 350 ljudi

Mula je osuđen za silovanje i ubistvo 350 civila, jednog pesnika i jednog novinara tokom rata, kada je on bio student. On je tada bio nazvan "krvnik Mirpura", kako se zove jedno predgrađe glavnog grada Bangladeša

  • 0

Vrhovni sud Bangladeša osudio je danas na smrt vešanjem Abdul Kader Mulu, visokog islamističkog vođu, zbog silovanja i ubistva 350 civila počinjenih tokom rata za nezavisnost sa Pakistanom 1971. godine.

On je u februaru prvobitno osuđen u specijalnom tribunalu za zločine počinjene tokom rata na doživotni zatvor, a presuda je izazvala velike proteste kako njegovih pristalica, tako i protivnika. Protivnici su smtrali da je presuda suviše blaga i tražili smrtnu kaznu, dok su pristalice smatrale da je politički motivisana.

Presude specijalnog tribunala poslednjih meseci u kojima su na smrt osuđene vođe islamističke partije Džama-e-islami čiji je i Mula član, izazvale su gnev među islamistima i sukobe sa policijom u kojima je poginulo oko 100 ljudi.

Mula je osuđen za silovanje i ubistvo 350 civila, jednog pesnika i jednog novinara tokom rata, kada je on bio student. On je tada bio nazvan "krvnik Mirpura", kako se zove jedno predgrađe glavnog grada Bangladeša - Dake gde su počinjeni zločini.

Njegov advokat rekao je da je ovo prvi put u sudskoj istoriji južne Azije da jedan vrhovni sud izriče strožiju kaznu od kazne izrečene u nižem sudu i da su zaprepašćeni presudom vrhovnog suda na smrt vešanjem i najavili da će tražiti njenu reviziju.

Istočni Pakistan postao je nezavisna država Bangladeš 16. decembra 1971. godine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA