Vlada BIH prodaje hotele kako bi isplatila penzije

Prioritet je da se reši deficit od 87 miliona maraka, zbog čega je planirana prodaja nekretnina. Prema najavama, među prvima će na "doboš" otići hotel "Ero" i 11 manjih objekata

  • 1

Zbog najavljenih protesta penzionera u BIH koji su revoltirani zbog malih penzija, Zavod PIO u toj zemlji najavljuje da će prodati nekretnine koje ima u svom vlasništvu kako bi popunili budžetski deficit i isplatili primanja najstarijim sugrađanima.

Gotovo tri četvrtine penzionera u FBiH živi od primanja ispod 350 maraka (oko 175 evra), a povećanje penzija za sada nije na vidiku, objavljeno je na sajtu Radio televizije Republike Srpske.

Priliv sredstava u kasi Penzijskog i invalidskog osiguranja FBiH već odavno je nedovoljan i za isplate dostignutog nivoa penzija, što je osnovni razlog zbog kojeg je prošlo dve i po godine od poslednjeg povećanja penzija od pet posto.

Kako kaže direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić, prioritet je da se reši deficit od 87 miliona maraka, zbog čega je planirana prodaja nekretnina a očekuju i povećanje prihoda na osnovu Zakona o zateznoj kamatnoj stopi.

Tako će Federalna vlada već ove nedelje razmatrati odobravanje prodaje hotela "Ero" i 11 manjih objekata za koje je kompletirana dokumentacija a konsolidacija je, kako tvrde, moguća do kraja godine.

Penzioneri poručuju da ne odustaju od davno najavljenih protesta, a ipak su spremni da u razgovoru s predstavnicima Vlade, Poreske uprave, inspekcije i Zavoda ponovo traže rešenje za bolje penzionerske dane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    17. septembar 2013 | 15:43

    A sta ce da prodaju za sledecu penziju ili neku drugu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA