NEĆE NA GROBLJE: Pokojnike u Homolju sahranjuju u dvorištima (FOTO)

Iako je sahranjivanje mrtvih van groblja zabranjeno Zakonom o sahranjivanju i grobljima, u nekim selima Homolja i dalje svoje najmilije pokopavaju ispred kućnog praga. Dvorišna groblja postoje u oko 20 homoljskih sela

  • 6

U pojedinim selima Homolja još uvek postoji običaj da se pokojnici, umesto na groblju, sahranjuju u sopstvenom dvorištu. Iako je tako nešto zabranjeno Zakonom o sahranjivanju i grobljima, ovakvu praksu nadležni i dalje tolerišu.

Dvorišna groblja postoje u oko 20 homoljskih sela, najviše u opštinama Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica. U osnovi ovog običaja je paganski kult mrtvih, tradicionalno verovanje da pokojnik čuva kuću i svoje ukućane od zlih duhova. Osim toga, razlog za sahranjivanje u dvorištu često je i taj što porodica preminulog nalazi utehu u tome što on počiva u njihovoj blizini.

- Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukop pokojnika može se vršiti samo na grobljima. Ukoliko se neko ogluši o ovu odredbu i ukop obavi van groblja, preti mu novčana kazna od 1.000 do 50.000 dinara. Međutim, koliko je nama poznato, ovakva kazna do sada nije izrečena ni u jednoj opštini Braničevskog okruga - kažu u Gradskoj upravi Požarevac.

Najveće privatno groblje u Homolju postoji u selu Ranovac, najvećem selu petrovačke opštine, koje u prečniku ima čak 40 kilometara. Osim po veličini, ovo selo specifično je i po tome što nema jedno, već čak sedam groblja. I pored toga, na imanju porodice Bogdanović počiva čak 15 članova uže i šire familije.

Na njemu je prvi sahranjen Miloš Žuržević, solunski ratnik, a potom i njegova supruga Sida. Tu su i grobovi njihove ćerke Natalije i zeta Vasilija, koga su Nemci streljali 1941. godine, na brdu Čačalica u Požarevcu. U ostalim grobovima sahranjeni su njihovi potomci, ali i zetovi, snahe i prijatelji. Dva groba pripadaju majci i ćerki iz sela Melnica, koje su kod Bogdanovića radile kao posluga i sa njima ostale do kraja života.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan

    17. septembar 2013 | 21:49

    Po kojem zakonu je sahranjen Slobodan Milosevic? Prvo to da rese pa maltretirajte ostale,zakon isti za sve

  • nezadovoljština

    17. septembar 2013 | 20:55

    Ma da. Osećaju utehu. Mnogima su pomrli silni najmiliji pa ih ne sahranjuju kao kanarince pored karanfila. Primitivci kao pate, a ostali su srećni. Kazne!

  • Novi svetski poredak

    17. septembar 2013 | 23:42

    Slobodan nije sahranjen u dvoristu porodicne kuce,naprotiv,ziv i zdrav se secka po Rusiji....tako nacuh,jel' istina ne znam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA