• 19

NEVIĐENO: Visina putarine u Sloveniji zavisi od visine auta?!

Slovenci uvode novu grupu vinjeta koje nema nijedna zemlja u Europi. Višu cenu plaćaće vozila čija je visina od podloge do najviše tačke haube viša od 1,3 metra

  • 19

Slovenačka vlada nedavno je usvojila drastično povećanje cena vinjeta, ali i uvođenje novog razreda vinjete koji nema nijedna zemlja u Evropi.
Prema novom cenovniku, od 1. oktobra na slovenskim auto-putevima sedmodnevnu vinjetu za privatni automobil vozači će i dalje plaćati 15 evra.

Međutim kako je uveden novi vinjetni razred koji uključuje merenje visine automobila iznad prve osovine, ova najniža cena neće važiti za vozila koja su viša od 1,3 metra.
To znači da bi vozači platili najnižu nedeljnu cenu vinjete od 15 evra visina od podloge preko sredine prvog točka do najviše tačke haube automobila mora biti do 1,3 metara. Ukoliko ste i za santimetar viši, izbiće vam iz džepa za tu istu vinjetu 40 evra.

Iz DARS -a, uprave slovenačkih auto-puteva, vozačima su poručili da pre negoli kupe vinjetu izmere visinu svog automobila. Jer od visine automovila zavisi i visina putarine. Do sada nigde u Evropi merilo za određivanje putarine nije bila visina vozila već samo njegova težina.
Namera slovenačkih vlasti je jasna − da vlasnici  džipova plaćaju višu cenu putarine. U DARS-u su rekli da će za proveru visine automobila nabaviti posebne uređaje. To znači da će slovenački kontrolori osim dvogleda, kojima su do sad proveravali da li vozači imaju važeću vinjetu, uz sebe imati i lasere za proveru visine automobila.
Ova odluka slovenačke vlade izazvala je bes slovenskog Auto-kluba, čiji su predstavnici izjavili da je nemoguće tačno izmeriti traženu visinu, i očekuje se da će reakcija i protesta stizati i od auto-klubova i vozača širom Evrope.
(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • molele

    Malo glupo sada ce na ustrb sigurnosti da smanjuju profil tockova da bi smanjili visinu.

  • nikolalala

    ovde u sloveniji je druga najveca stranka na svojoj internet stranici objavila kako vinjetu falsifikovati hahaha pa izbegavat cemo autoput, obilazit je citavu, a ako se dobro zaletis mozes da je preakocis hahaha majmuni...

  • paki

    Sve su to otimaci, janeze obici u pravcu Rijeke

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima