Skupi stambeni krediti u dinarima

Da se zajam u domaćoj valuti ne isplati, pokazuje računica po kojoj klijent za deset godina banci za kamatu daje veći iznos nego što je glavnica

  • 0

Interesovanja za dinarske stambene kredite, koje pojedine banke odobravaju na 30 godina, nema jer je račinica klijenta da zapravo vraća iznos od kog je mogao da kupi još jedan stan.

- Kada sam napravila računicu, shvatila sam da se zajam u domaćoj valuti ne isplati. Jer za deset godina banci ispada da za kamatu dajem veći iznos nego što je glavnica. Odnosno, kao da sam i banci kupila stan - kaže Dragica Jović iz Jagodine koja se dvoumila koji stambeni kredit da uzme, dinarski ili vezan za evro.

"Sosijete ženeral" banka jedna je od tri banke koja dinarske stambene kredite nudi na 25 godina otplate, ali je interesovanje građana zanemarljivo.

- Razlog, najvećim delom, leži u znatno višoj kamatnoj stopi u odnosu na pozajmice vezane za evro. Naime, referentna kamata na evropsku valutu Euribor je proteklih godina konstatno u padu, dok je referentna kamatna stopa na srpskom međubankarskom tržištu - Belibor iznosi oko 10 odsto - kaže za "Blic" Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora "Sosijete ženeral" banke.

Sa tako velikim razlikama u baznim stopama, iako su marže banaka približno iste oko 4,5 do pet odsto, logično je da su krediti vezani za evro jeftiniji za korisnike, pa se oni uprkos riziku od kretanja kursa, opredeljuju za njih.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic - Danijela Nišavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA