MADE IN SERBIA: Ovo su proizvodi koje smo zaštitili

U Srbiji ima 49 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, među kojima je najviše prehrambenih proizvoda, vina i piva. Na žalost, šljivovicu i "manastirku" nismo zaštitili

  • 7

Izdavanje kontrolnih markica sa oznakama geografskog porekla počelo je u septembru, a kako to predstavlja značajno marketinško sredstvo u utakmici na inostranom tržistu, bilo bi dobro zaštititi što više domaćih proizvoda.

Do septembra  proizvodi s geografskim poreklom u Srbiji nisu bili obeležavani, a time ni zaštićeni, zbog čega smo neke stvari "ispustili". Tako, na primer, nismo zaštitili našu čuvenu šljivovicu. To su uradili Česi. Ni prepečenivcu "manastirku" ne smemo tako da zovemo jer su taj naziv zaštitili Nemci.

U Srbiji za sada ima 49 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Među zaštićenim brendovima najviše je prehrambenih proizvoda, zatim tu su vina i piva, kao i nekolicinu flaširanih voda.

Tako su se među geografski zaštićenim proizvodima našli sledeći suhomesnati proizvodi: goveđa i svinjska užička pršuta, sremski kulen i domaća kobasica, sremska slanina i požarevačka i petrovačka kobasica.

Od sireva geografsku oznaku Srbije imaju: sjenički ovčiji sir, zlatarski i somborski sir, kao i homoljski ovčiji, koziji i kravlji sir, kao i staroplaninski kačkavalj.

I alkoholna pića su brojna, pa su se tu našli i čuveni banatski rizling, jagodinska ružica, vršačko šampion pivo, Prizren, Metohija, Kosovo polje i Kosovo vino, karlovački rizling i apatinsko Jelen pivo.

Ono po čemu je Srbija sve prepoznatljivija u svetu su i ariljska malina, homoljski med, kao i pirotski ćilimi, leskovački roštilj i valjevski duvan čvarci. Tu su još i fruškogorski lipov med, leskovački ajvar i kačerski med, sjenička jagnjetina, a na spisku se našao i ečanski šaran. Tu su još i futoški kupus, mineralna voda "Duboka", Voda "Vrnjci" i "Knjaz Miloš" Bukovička banja.

Kontrolne markice izdaje Zavod za izradu novčanica Topčider u Beogradu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    19. oktobar 2013 | 21:03

    Све што је заштићено је такорећи безвредно. Зар мислите да ће неко правити конкуренцију овом винима или пиву? Или можда пршути коју свуда производе као и сиреве. Све су ово производи опште употребе са врло малом посебношћу да би били извозни брендови.

  • Draža Mihajlović

    20. oktobar 2013 | 10:12

    Sve što je zaštićeno je izuzetno vredno. Trebalo je puno vremena i truda da bi se ovi proizvodi izdvojili i dobili lični pečat i prepoznatljivost. Za ovo drugo si u pravu. U svetu je more sličnih kvalitetnih proizvoda. Ali ima i kod nas posebnosti i originalnosti. Ko li u svetu još pravi Duvan čvarke .....

  • Varjag

    20. oktobar 2013 | 02:16

    Bezvredno? Pa mislim da baš na tim "patentima" zaštićenim imenima,brendovima,...Zapad uzima ogroman novac i spada u jednu od kategorija "Zašto je Zapad bogat" .Ustvari je to izvrnuta stvar i iskorišćena za mega pljačku.Kako neko može da zaštiti "Manastirku" nema veze za Nemačkom,ili Ajvar sa Slovenijom,Šampanjac kad se pravio u Francuskoj nije ni grožđa bilo - kao i Konjak,ima na stotine i hiljade takvih proizvoda.Dvno sam čitao o sudskom sporu Novosadske porodice koja pokušava da ostvari oteto pravo na mašinu za šišanje ,nisu ga dobili još onda a sumnjam i danas poznajući "pravredno sudstvo" zapada inače da su onda dobili pripalo bi im 5 milijardi Funti.Priča nema kraja ali sve se vrti oko para....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA