Mihajlović: Kriza u Siriji ne ugrožava "Južni tok"

- Država i Ministarstvo energetike su pripremili apsolutno sve što je potrebno da počne gradnja "Južnog toka" u Srbiji. I to, za sada, prvi put možemo da kažemo da sve što se dešava u Siriji utiče pozitivno na to da se izgradi "Južni tok" - kaže ministarka energetike

  • 1

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da gasovod "Južni tok" nije ugrožen trenutnom krizom u Siriji i da sirijska kriza pokazuje koliko je "Južni tok" potreban Evropi kao alternativni put za snadbevanje gasom, jer bi svi drugi gasovodi prelazili preko trusnih područja.

Mihajlovićeva objašnjava da će Evropskoj uniji i čitavoj Evropi do 2020-2025. godine biti potrebno dodatnih 100 milijardi kubnih metara gasa, a da će samo Turskoj biti potrebno dodatnih 40 milijardi kubika.

- Ozbiljno je pitanje odakle oni taj gas mogu da dobiju. Mogu da dobiju eventualno iz Alžira, Egipta, Nigerije. Ali, pošto je to trusno područje, pitanje je da li zaista mogu da imaju energetsku bezbednost. Šta je ono što im ostaje kao alternativa. Alternativa je, recimo, možda i bio gasovod iz Katara preko Saudijske Arabije do Turske i Evrope. Ali, i to je problem zbog sirijske krize - napominje ministarka energetike.

Mihajlovićeva ističe da je "Južni tok" jedina sigurna opcija i da će donositi 60 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

- I to, za sada, prvi put možemo da kažemo da sve što se dešava u Siriji utiče pozitivno na to da se izgradi "Južni tok". Podsećam da je Evropska unija i imala i nije imala interesovanje za "Južni tok". Za Evropsku uniju je bio bitan Severni tok i oni ga sada imaju. Sada prvi put imaju i potrebu za gasovodom kao što je Južni tok - rekla je Mihajlovićeva.

Gradnja deonice "Južnog toka" kroz našu zemlju treba da počne krajem godine i pripreme teku po planu.

- Država i Ministarstvo energetike su pripremili apsolutno sve što je potrebno da počne gradnja Južnog toka u Srbiji. Kada kažem sve, to znači doneli smo Zakon o eksproprijaciji, pravilnike, izdvojeno je iz budžeta dovoljno za eksproprijaciju. Sve uslove koje je država trebalo da obezbedi, to je pripremljeno - ističe ministarka energetike.

Mihajlovićeva je uverena da će do kraja godine zaista i početi izgradnja Južnog toka kroz našu zemlju.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA