MAKEDONIJA: Akcija "špijun" stavila u pritvor 17 osoba

Grupa makedonskih špijuna je prodavala državne i službene tajne stranim agentima, najčešće grčkim. Posle objavljivanja detalja oko uhapšenih, grčka vlada je izjavila da je to pokušaj uvlačenja njihove zemlje u aferu špijunaže

  • 0

Istražni sud u Skoplju odredio je pritvor od 30 dana za 16 osoba koje se sumnjiče za špijunažu države, dok je sedamnaestom privedenom sud odredio kućni pritvor zbog zdravstvenih problema. Makedonska policija još traga za troje osumnjičenih koji su u bekstvu.

Optužnica je podignuta protiv 20 ljudi za pet krivičnih dela - špijunažu, neprijateljsko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, ucene i iznude.

Sud je potvrdio da je istraga tajna i da niko ne sme da iznosi podatke ili da komentariše u javnosti ono što se dešava u sudnici. Zato je sud zatražio da u procesu učestvuju samo advokati koji imaju bezbednosni sertifikat kojim se garantuje da neće iznositi tajne iz postupka, koje daje MUP nakon detaljne provere advokata koji ga traži.

Prema prijavi, paraobaveštajna grupa je počela da radi još 2005 godine. Broj njenih članova uvećavao se tokom godina sa aktivnim i pasivnim operativcima iz MUP-a i vojne obaveštajne službe, kao i zaposlenima iz državnih institucija. Grupa je prodavala državne i službene tajne stranim službama, najčešće grčkim agentima.

- U zamenu za to dobijali su pare, imovinu i luksuzni život - saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Arhivu podataka o javnim ličnostima iz Makedonije koristili su za ucenjivanje i iznudu novca kako ih ne bi objavili na internet portalima koje poseduju. Policijska akcija “špijun” trajala je dve godine.

Nakon otkrivanja špijunaže, grčki provladin dnevnik "Katimerini" piše da je ta afera isfrabrikovana i da u njoj nema umešanih predstavnika grčke vlade.

- Skoplje pokušava da umeša Grčku u špijunažu- piše "Katimerini" pozivajući se na izvor iz grčke vlade.

List navodi da je jedan od uhapšenih u Makedoniji povremeo boravio na Halkidikiju gde se sastajao sa ljudima iz tajne sluzbe Grčke. Dodaje se, međutim, da nezvanično pominjanje Grčke u toj aferi podgrejava antihelenizam.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA