• 3

Šta će biti prvi potezi Stros Kana?

Pokrenuo je veliku poresku reformu, a Francuzi ga smatraju i ocem ideje o radnoj nedelji koja umesto 40 traje 35 sati i ideje o što većem zapošljavanju mladih

 • 3

Pitanje penzija samo je jedno od onih kojima će se najmanje u naredna tri meseca baviti i specijalni savetnik Vlade Srbije Dominik Stros Kan.
Francuski stručnjak rekao je da mu je cilj da obezbedi stabilan rast srpske ekonomije, a njegova karijera u Francuskoj pokazuje da se i u domovini bavio privatizacijama javnih preduzeća, reformom poreskog sistema i uvođenjem modernih tehnologija.

Dominik Stros Kan počeo je svoju savetničku misiju u Beogradu i doneo ključne reči - razvoj i rast. Najmanje u naredna tri meseca smišljaće strategiju za to kako da se ostvare ti ciljevi.
- Pitanje je na koji način možemo da obezbedimo taj rast ako svake godine pravimo manjak u budžetu od milion i po evra i najmanje tog novca odlazi u investicije i infrastrukturu, a najveći deo u tekuću potrošnju - dakle mi taj novac pojedemo, a ne investiramo. Da bismo preokrenuli taj trend, negde moramo da uštedimo. Ja još ne vidim uvek konkretan predlog na koji ćemo način i gde štedeti da bismo više novca za infrastrukturu i projekte koji će nam jednog dana omogućiti preko potrebni rast - kaže Milan Ćulibrk, v. d. glavnog urednika NIN-a.
Koncept rasta Stros Kan promovisao je prvo u svojoj domovini, gde je u dva mandata vodio resore industrije i finansija.

Stros Kanove ministarske mandate u Francuskoj obeležile su velike promene. Ubrzao je privatizaciju pre svega Frans Telekoma, Er Fransa i Aerospacijala. Pokrenuo je veliku poresku reformu, a smatraju ga i ocem ideje o radnoj nedelji koja umesto 40 traje 35 sati i o zapošljavanju mladih. Stalno se slikao za računarom i insistirao je na uvođenju modernih tehnologija u sve sfere društva, kao i na razvoju te grane ekonomije.
Za vreme svojih ministarskih mandata, Stros Kan je u otadžbini bio veoma cenjen, kaže naš nekadašnji ambasador u Francuskoj Radomir Diklić, i ističe ga kao najcenjenijeg ekonomistu francuske levice.
- Dok je on bio ministar, Francuska je imala dobar privredni rast. Imala je pad nezaposlenosti. On je uradio neke privatizacije, a što je recimo interesantno za nas je to da su u to vreme javna preduzeća postala ekonomski efikasna - recimo železnica - kaže Diklić.
Diklić dodaje i da su Francuzi bili izuzetno ponosni na svog čoveka koji je bio na čelu Međunarodnog monetarnog fonda sve dok nije bio primoran da iz Fonda ode.
(Telegraf.rs/ Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Haj

  DALEKO JE SRBIJA OD FRANCUSKE A POSEBNO NAŠI ZAKONI.TREBA OMOGUČITI GOS. STROS KANU DA PROMENI LJUDE IZ VLADE A POTOM DA POKUŠA NEŠTO .

  3
  0

  Podelite komentar

 • Ivko

  Opa imamo savetnika koji bi da zapsljava mlade i oca radne nedelje od 35 sati i mladog ministra koji bi da se zajmi, otpušta i poveća broj sati radne nedelje. Zanimljivo...

  2
  1

  Podelite komentar

 • tata-mata

  Hahahaha... Izjavio da voli Srbiju, voli on lovu i sobarice. Osim toga Srbiji ni dragi Bog nemoze pomoci, a kamoli jedan francuski svaler. Pozdrav iz Knina!

  1
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima