Hrvatski avioni čuvaju nebo Crne Gore

Hrvatske borbene letelice štitiće vazdušni prostor Crne Gore, uz podršku NATO. U zajedničkom projektu koji je nazvan "pametna odbrana" i BiH i Makedonija

  • 19

Crnogorsko nebo štitiće hrvatski borbeni avioni! Dan kada će se to i ozvaničiti nije daleko, jer je Vlada Crne Gore utvrdila predlog sporazuma između vojnih ministarstava Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, za nadzor vazdušnog prostora. Tako će se četiri republike bivše SFRJ naći pod istim kockastim kišobranom, jer će, po sporazumu, Hrvati preuzeti vodeću ulogu u ovom projektu nazvanom "pametna odbrana", uz delimičnu finansijsku podršku NATO.

Odluka o formiranju zajedničke protivvazdušne odbrane doneta je pre dve godine na sastanku ministara odbrane Jadranske povelje u Draču. Pretpostavke su da će brdo Vrsuta iznad Bara biti lokacija za postavljanje radara za sistem zajedničke vazdušne odbrane.

Priča o zaštiti vazdušnog prostora Crne Gore postala je aktuelna pošto je načelnik Generalštaba crnogorske vojske Dragan Samardžić izjavio da će se to pitanje rešiti u saradnji sa NATO. Najoštrije je reagovao predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990, profesor Radan Nikolić, ističući da je u pitanju providna manipulacija i propagiranje pristupanju Alijansi.

- Vojska Crne Gore ima četiri ispravna borbena aviona tipa "supergaleb G4", kojima može samostalno da kontroliše svoje nebo. Za nas je neshvatljivo da nam nebo čuva neko sa kim smo do juče ratovali! Crna Gora nije rešila pitanje granice sa Hrvatskom, ali ni ratne zločine koje su njihove paravojne formacije počinile nad crnogorskim vojnicima i građanima - revoltiran je Nikolić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs / V. Kadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    19. septembar 2013 | 13:08

    opa. Crnogorci prelaze u Zagreb grad. Napustaju univerzitetski centar Beograd

  • srdjo

    19. septembar 2013 | 12:44

    Svaka im cast.Cestiti su, nema sta.A sto tu nisu ubacili i siptarske avione?Pa i to su im braca...

  • crnogorac

    19. septembar 2013 | 13:26

    ovdje je u pitalju samo neka prevara,od cega da nas stite,i sa cim?sa mig21?! ovdje ce samo neke debele pare da se pokradu nista drugo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA