Evo čije akcije investitori merkaju na berzi

U Sloveniji su najatraktivnije akcije Krke, u Hrvatskoj kompanije Hrvatski Telekom, a u Srbiji NIS-a

  • 1

Stranim i domaćim investitorima u regionu, na beogradskoj, zagrebačkoj i ljubljanskoj berzi interesantne su samo akcije 13 kompanija, tvrdi investicioni portal Capital.

A sudeći po visini prometa, čak ni toliko. Naime, akcije 13 kompanija na ovim berzama u regionu "zaslužne" su za više od polovine prometa. Na zagrebačkoj berzi još je i najbolje stanje, sledi Beogradska berza, dok je na ljubljanskoj berzi daleko najlošija situacija u poslednjih šest meseci.

Na slovenačkom tržištu kapitala daleko najatraktivnije su akcije Krke koja je u poslednjih šest meseci imala promet od ukupno 52,14 miliona evra. Posle njih, tu su i akcije Triglav oasiguranja, druge po likvidnosti. Zajednički promet ovim akcijama iznosi 85,54 miliona evra, što je poražavajućih 63,53 odsto ukupnog akcijskog prometa u Ljubljani.

Na beogradskoj berzi četiri akcije čine, može se reći, pola tržišta kapitala. Najatraktivnija je kompanija NIS, koja je u poslednjih šest meseci ostvarila ukupni promet od 1,12 milijardi dinara. Uz tu kompaniju, investitori najviše pažnje dali su AIK banci s prometom od 867,64 miliona dinara. Slede Soja Protein i Energoprojekt. Promet akcijama ove četiri kompanije ukupno iznosi 2,67 milijardi dinara, dakle gotovo pola aktivnosti na Beogradskoj berzi.

Na zagrebačkoj berzi investitorima je već godinama najatraktivnija akcija hrvatskog telekoma. Uz nju, ulagači preferiraju akcije koje čine sastav "blue chip" indeksa CROBEX10.

(Telegraf.rs/ Izvor: Capital.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA