Silvio Berluskoni se kandiduje na izborima u Estoniji

Bivši premijer Italije razmišlja da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji i ako bude izabran, stekao bi imunitet od sudskog progona u Italiji

  • 0

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni razmatra mogućnost da se na izborima za Evropski parlament kandiduje u Estoniji, u kojoj se ne primjenjuje italijanski zakon koji mu zabranjuje da učestvuje na izborima.

Italijanski zakon zabranjuje osuđenima na više od dve godine zatvora da učestvuju na izborima, a Berluskoni je 1. avgusta osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, koja mu je odmah smanjena na godinu dana.

Berluskoni bi mogao da izgubi mesto u Senatu, prema zakonu koji je Vlada Italije usvojila prošle godine, ali se za donošenje ove odluke čeka presuda ustavnog suda. Bivši premijer bi mogao da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji, gde njegov prijatelj, bogati biznismen Ernesto Preton, ima veliki uticaj.

U evropskom izbornom sistemu ne postoji zakon koji zabranjuje da neko bude izabran za Evropski  parlament u drugoj zemlji. To je 2009. već pokušao italijanski novinar Đulijeto Kijeza koji se kandidovao u Letoniji na listi ruske manjine, ali nije dobio dovoljno glasova.

Takođe, ne bi bio presedan ni da neko uđe u Evropski parlament da bi stekao imunitet od sudskog progona. Bivši ministar ekonomije Litvanije Viktor Uspaskič se kandidovao i pobedio na izborima 2009. godine, najviše zato da bi izbegao suđenje zbog utaje poreza.

(Telegraf.rs / Izvor:euractiv.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA