• 0

Silvio Berluskoni se kandiduje na izborima u Estoniji

Bivši premijer Italije razmišlja da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji i ako bude izabran, stekao bi imunitet od sudskog progona u Italiji

  • 0

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni razmatra mogućnost da se na izborima za Evropski parlament kandiduje u Estoniji, u kojoj se ne primjenjuje italijanski zakon koji mu zabranjuje da učestvuje na izborima.
Italijanski zakon zabranjuje osuđenima na više od dve godine zatvora da učestvuju na izborima, a Berluskoni je 1. avgusta osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, koja mu je odmah smanjena na godinu dana.

Berluskoni bi mogao da izgubi mesto u Senatu, prema zakonu koji je Vlada Italije usvojila prošle godine, ali se za donošenje ove odluke čeka presuda ustavnog suda. Bivši premijer bi mogao da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji, gde njegov prijatelj, bogati biznismen Ernesto Preton, ima veliki uticaj.
U evropskom izbornom sistemu ne postoji zakon koji zabranjuje da neko bude izabran za Evropski  parlament u drugoj zemlji. To je 2009. već pokušao italijanski novinar Đulijeto Kijeza koji se kandidovao u Letoniji na listi ruske manjine, ali nije dobio dovoljno glasova.
Takođe, ne bi bio presedan ni da neko uđe u Evropski parlament da bi stekao imunitet od sudskog progona. Bivši ministar ekonomije Litvanije Viktor Uspaskič se kandidovao i pobedio na izborima 2009. godine, najviše zato da bi izbegao suđenje zbog utaje poreza.
(Telegraf.rs / Izvor:euractiv.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima