• 1

HAFINGTON POST: Uredništvo "Tajmsa" odvratilo Obamu od napada na Siriju

Predsednik SAD je navodno 29. avgusta pozvao u Belu kuću urednika uvodnika u "Tajmsu" Endija Rozentala i još nekoliko članova kolegijuma tog lista na poverljiv razgovor

  • 1

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je sa uredništvom "Njujork tajmsa", koje se u svojim kolumnama protivilo intervenciji u Siriji, noć pred odluku da zatraži dozvolu od Kongresa za napad, piše "Hafington post".
Kako navodi Post, Obama je 29. avgusta pozvao u Belu kuću urednika uvodnika u "Tajmsu" Endija Rozentala i još nekoliko članova kolegijuma tog lista na poverljiv razgovor, o kome nije izdato zvanično saopštenje.

U tom trenutku je Obamina administracija još snažno zagovarala vojnu intervenciju u Siriji, dok je njujorški dnevnik u nekoliko uvodničkih kolumni u danima koji su prethodili sastanku bilo skeptično prema takvoj akciji.

Čak i kada je, 30. avgusta, državni sekretar Džon Keri rekao da je upotrebljeno hemijsko oružje, što je značilo da bi napad mogao vrlo brzo da usledi, uredništvo "Tajmsa" nije bilo ubeđeno da je vojna akcija pravi put.
- Čak i pod najboljim okolnostima, vojna akcija može da krene loše na razne načine, a bez jake domaće i međunarodne podrške, bilo bi još teže da uspe - ocenio je tog dana "Tajms".
Iste večeri, Obama je svojim saradnicima rekao da će tražiti dozvolu za napad od Kongresa, a narednog dana je to saopštio i naciji u televizijskom obraćanju.
Urednik "Njujork tajmsa" Endi Rozental nije odgovorio na molbu "Hafington posta" da prokomentariše sastanak sa Obamom, dok je list zvanično saopštio da je sastanak bio nezvaničan i da zbog toga ne žele sa detaljima da izlaze u javnost.
"Post" podseća da se tokom svoje predsednički karijere Obama često sreće sa vodećim ljudima medija, iz "Vašington posta", MSNBC-a, kao i sa njihovog portala i drugih medija.
- Međutim, Obama je izgleda posebno zainteresovan za stavove koje u svojim uredničkim kolumnama iznosi "Njujork tajms". U aprilu je jedan njegov bivši savetnik izjavio da su to jedine novine koje predsednik čita - navodi "Hafington post".

Portal citira knjigu "Poruka" urednika MSNBC-a Ričarda Vulfa, koji kaže da je Obama posle svakog negativnog komentara u "Tajmsu" sazivao svoj medijski tim da rasprave o tekstu.
(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima