Žene obrazovanije, ali ih ima malo u biznisu

Na vodećim pozicijama u javnim preduzećima gotovo da i nema žena, iako su one u našoj zemlji obrazovanije od muškaraca. Više od polovine doktora nauka su upravo žene

  • 2

Žene čine samo 22 odsto od ukupnog broja preduzetnika u našoj zemlji, ali su uglavnom na čelu malih preduzeća koja zapošljavaju manje od 10 radnika i posluju u sektoru usluga i to na lokalnom nivou.

Svega četiri odsto žena može da se pohvali da su vlasnice ili da upravljaju većim preduzećem, a na radnim mestima su uglavnom manje plaćene od svojih kolega, pokazala je studija o preduzetništvu žena u Srbiji.

Takođe, u izvršnoj vlasti u Srbiji ima neuporedivo manje žena nego muškaraca, na vodećim pozicijama u javnim preduzećima gotovo da ih i nema, iako su zaposlene žene u našoj zemlji obrazovanije od muškaraca - primera radi, više od polovine doktora nauka su upravo žene.

Ženski biznis u svetu je ekspanziju doživeo još početkom devedesetih godina prošlog veka, u to vreme čak trećinu firmi u Holandiji, Danskoj i Nemačkoj osnovale se upravo žene.

Na tržištu SAD čak osam miliona žena upravlja firmama koje beleže dvostruko brži rast od onih čiji su vlasnici muškarci.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana Gadjanski

    20. septembar 2013 | 10:59

    Zasto niste preneli ceo tekst?? Povod je Prva konferencija o zenskom preduzetnisvu u biotehnologiji u Srbiji - Fablab: http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/zene_retko_na_celu_firmi.4.html?news_id=267956#sthash.Y8DXThqB.gbpl

  • Gepard

    20. septembar 2013 | 11:53

    Zene nisu za bolje od sporeta u kuhinji !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA