SKANDALOZNO: EPS ugovara posao od 1.000.000 evra - BEZ TENDERA!

U EPS-u tvrde da je sve po zakonu, da nisu postojali uslovi da se čitav posao obavi u predviđenom roku, pa se moralo ići na "hitnost" u postupku za formiranje kompjuterskog data centra

  • 16

Elektroprivreda Srbije odlučila je da po hitnom postupku za više od MILION EVRA nabavi softver i hardver za opremanje novog data centra - BEZ TENDERA!

U periodu dok se govori o rigoroznoj kontroli javnih nabavki, za koju se zalaže Vlada Srbije, (a koje su godinama bile leglo korupcije u Srbiji), EPS je javno na svojoj internet stranici postavio obaveštenje o pokretanju pregovaračkog postupka o formiranju jedinstvenog data centra i to bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda (bez tendera) koje je objavila Komisija za javnu nabavku ovog preduzeća.

Kako Telegraf saznaje, Elektroprivreda Srbije pokreće postupak o formiranju data centra za potrebe novoformiranog preduzeća "EPS Snabdevanje", vredan preko 1.000 000 evra i to po hitnom postupku bez javnog poziva. Zanimljivo je i to da je EPS ovu odluku koju je potpisala Komisija za javne nabavke, a u koju je Telegraf imao uvid, postavila na internet stranicu, a u odluci se poziva na hitnost i Zakon o energetici, dok su za naš portal tvrdili da je čitav posao urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U ovom obaveštenju u delu gde se obrazlaže ovakva odluka u EPS-u su naveli da je za funkcionisanje PD "EPS Snabdevanje" neophodna hardverska infrastruktura na kojoj bi se instalirao i radio sistemski i aplikativni softer, a koji podrazumeva data centar sa bazama podataka, sistemske i komunikacione servise, WEB, E-mail i File servere, kao i bezbednosnu infrastrukturu, uključujući domenska i ostala prava pristupa, arhiviranje podataka, sisteme koji obezbeđuju kontinuitet u radu i ostale standardne protokole.

Samo po sebi je čudno da se EPS i naručilac ovog posla Komisija za javne nabavke pozivaju na hitnost, kao i da se o tome ne obaveštava šira javnost, čime se može dogoditi da ne pobedi "najpovoljnija" firma. Posebno je zanimljivo da je "hitnost" opravdala činjenicu da su za ovako veliki posao domaće kompanije (a takvih je u Srbiji najmanje 20) mogle da se informišu na njihovom sajtu, dok se istovremeno i za najbeznačajnije informacije često zakupljuju i po čitave stranice u svim dnevnim novinama.

U Elektroprivredi Srbije za Telegraf kažu da je čitav proces formiranja data centra urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i tvrde da je, ipak, bilo prostora za ponuđače.

- Pokretanje pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za formiranje jedinstvenog data centra je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. "Elektroprivreda Srbije" je nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od Uprave za javne nabavke tendersku dokumentaciju uputila potencijalnim ponuđačima i objavila je na Portalu za javne nabavke, kao i na veb-sajtu EPS, gde svi zainteresovani ponuđači mogu da vide, preuzmu dokumentaciju i konkurišu. Na taj način je obezbeđena konkurentnost i transparentnost postupka - tvrde u EPS-u za naš portal.

U EPS-u se pozivaju i na Zakon o energetici, a na internet sajtu kažu i to da nisu postojali uslovi  da se čitav posao obavi  u zakonskom predviđenom roku, već se moralo ići na "hitnost" u postupku.

- Nisu postojali uslovi za postupanje u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak, s obzirom na to da su rokovi isporuke, instalacije, konfigurisanja i testiranja ovako velikog i značajnog data centra po opšte prihvaćenim industrijskim standardima od 60 ili 90 dana. Zbog toga se moralo ići na hitnost u postupku - navode u ovom preduzeću.

Resorni ministar Zorana Mihajlović do zaključenja ovog teksta nije odgovorila na pozive našeg portala da prokomentariše zbivanja u EPS-u.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    20. septembar 2013 | 17:10

    Lopovi bili lopovi ostali

  • Bora

    20. septembar 2013 | 17:15

    Pa da, kad treba da kradu ide pod hitnu nabavku. To je sistem po kojoj ta mafija vec godinama krade narod.

  • zullu

    20. septembar 2013 | 17:34

    Pljačka, naravno.Ko zna, zna.EPS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA