• 5

ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ: Najviše ksenofobije prema Romima i Srbima

  • 5

U Hrvatskoj postoji nezanemariv stepen ksenofobije koja se mora ozbiljno shvatiti i na čijem se uklanjanju mora raditi, premda većina građana deklarativno ne podržava diskriminaciju stranaca, pokazala su istraživanja Centra za mirovne studije čiji su rezultati predstavljeni u Zagrebu.
- U istraživanju, koje je sprovela agencija Target tokom maja i juna 2013. na nacionalno reprezantativnom uzorku od 800 ispitanika, građani su pokazali uglavnom podjednak stepen ksenofobičnosti i blagonaklonosti prema doseljenicima, ali je 63 odsto ispitanika pokazalo strah da bi im doseljenici mogli uzeti posao i da strancima interes Hrvatske neće biti na prvom mestu - kaže saradnik Targeta Anton Vukelić.

Pozitivan stav većine prema multikulturalizmu i podrška zaštiti od diskriminacije nešto su slabiji kad su u pitanju jednaka prava na zapošljavanje.

Ispitivanja su pokazala da iznad 20 odsto stanovništva pokazuje ksenofobiju prema drugim nacijama, rasama i skupinama, pri čemu najviše, 44 odsto, prema Romima, a najmanje, 14 odsto, prema doseljenicima iz zapadnih zemalja Evropske unije.
Građani Hrvatske prilično veliku ksenofobiju pokazuju prema skupinama s kojima imaju iskustva suživota, na primer, prema Srbima (38 odsto), ali i onima s kojima nisu dolazili u dodir, kao sa Kinezima (32 odsto) i Arapima (27 odsto), objavljeno je na regionalnom poslovnom portalu SEEbiz Hrvatska.
Treba, međutim, napomenuti da se ovde radi o stavovima ispitanika i da to ne znači da su oni spremni na delovanje, upozorio je Vukelić.
Sara Lalić iz Centra za mirovne studije rekla je da je pravo vreme da se Hrvatska ozbiljno posveti rešavanju tog problema, s obzirom da ulazak u EU otvara mogućnost većeg doseljavanja stranaca i da bi teška ekonomska situacija mogla biti okidač za još veću netrpeljivost. Ona je posebno pozvala političare, institucije i medije da se time pozabave.
Narodna pravobraniteljka Lora Vidović je zahvalila Centru na ovom istraživanju, ocenivši da je obavio sjajan posao.

- Bez obzira na to što se radi tek o jednom istraživanju, njegova važnost je velika - rekla je ona.
Njena kancelarija je prošle godine dobila oko 200 pritužbi građana, a, sem toga, dobija informacije od udruženja i podatke istraživanja, što sve ukazuje da Hrvatska ne može biti zadovoljna i da treba da intenzivira edukaciju i primenu antidiskriminatorskog zakonodavstva, zaključila je Lora Vidović.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima