BRČKO: Srbi nisu dali svatovima da prođu dok ne sklone hrvatsku zastavu

Pripadnici srpske nacionalnosti, koji su davali pomen stradalim Srbima, nisu dozvolili prolazak hrvatskim svatovima u Brčkom dok ovi nisu sklonili hrvatsku zastavu

  • 25

Prolazak hrvatskih svatova u subotu u Brčkom onemogućili su pripadnici srpske nacionalnosti, tražeći da sklone zastave ako žele da nastave put.

Prvi je reagovao HSS u Brčkom koji je saopštio da je zabrinutost još veća jer su i "policajci neposredno sudelovali u ponižavanju svatova i upravo oni su naredili sklanjanje zastave" kažu u  HSS. Iz policije su rekli da će utvrdi da li ima elemenata kršenja zakona ili profesionalnih procedura policajaca koji su osiguravali događaj.

U mestu Bukviku održavalo se bogosluženje stradalim Srbima kada su prolazili hrvatski svatovi. Srbi su prekinuli povorku i pokušali da oduzmu zastavu Hrvatske - rekao je  gradonačelnik Distrikta Brčko Anto Domić.

- Tu je došlo do verbalnog konflikta, ali je bilo i p0licije, i sve je rešeno kompromisom. Svatovi su sklonili zastavu, ali mi ćemo proveriti da li je policija preduzela sve mere i radnje u osiguranju saobraćaja. Oni koji su bili na bogosluženju, kada su videli zastavu, mislili su da ih neko provocira i tako je došlo do incidenta. Prema saznanjima koje imam bilo je tu i državnih službenika koji su bili neka vrsta kolovođa u stvaranju incidenta pa ćemo i tu utvrđivati odgovornost - rekao je gradonačelnik Distrikta Brčko Ante Domić.

Domić kaže da su u Brčkom ljudi navikli jedni na druge i manje-više se poštuju, stoga ga je incident posebno iznenadio.

- Događali su se i do sada sitni incidenti, ali dugo vremena nije bilo napada jednog naroda na obeležja drugog. Policijski šef u Brčkom sprovodi unutrašnju kontrolu, a ja ću, nakon što dobijem izveštaj policije o učesnicima incidenta, proveriti i umešanost državnih službenika - priznaje Domić.

(Trelegraf.rs / Izvor: Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA