Sirija predala dosije o hemijskom oružju

Sirijski predsednik Bašar el Asad predao je dan pre isteka roka listu sa lokacijama skladišta gde se čuva sirijski smrtonosni arsenal. Spisak nepotpun, kažu iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ističući da očekuju još podataka

  • 0

Režim Bašara el Asada, dan pre isteka roka, predao je listu sa lokacijama skladišta gde se čuva sirijski smrtonosni arsenal, javlja AP. To je bio glavni uslov u sporazumu SAD i Rusije o uništenju sirijskog hemijskog oružja.

Iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, čiji rad podržava UN, kažu da su dobili neke podatke o sirijskom arsenalu i ističu da Sirija mora da ispravi nedostatke do sledeće nedelje kako bi se pokrenula operacija uklanjanja hemijskog oružja, što bi sprečilo američku vojnu intervenciju. Kako kažu, primili su deo dokumentacije i očekuju još podataka, prenosi Rojters.

Portparol te organizacije nije rekao šta nedostaje, dok diplomate ističu da je spisak prilično dugačak.

Izvršno veće te organizacije sastaće se početkom sledeće nedelje da bi razmotrilo spisak koji su dobili iz Damaska i odlučilo o primeni sporazuma SAD i Rusije, prema kojem je Sirija dužna da čitav arsenal uništi za devet meseci.

Kako se čini, problem leži u činjenici da je Damask predao oko 1.000 strana teksta, koji pre razmatranja mora da bude preveden na engleski.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o "oštroj" rezoluciji koju bi trebalo da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o lišavanju Sirije hemijskog oružja.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA